Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Programma ‘Nu Niet Zwanger’ uitgebreid

Geplaatst op: 13 augustus 2019

Het programma ‘Nu Niet Zwanger’ in de stad Groningen breidt uit. GGD Groningen werkt sinds kort ook samen met verloskundige Wendy Wielenga. Zij helpt vrijwillig mee om vrouwen, die nu nog niet toe zijn aan een kind of niet nog meer kinderen willen, aan anticonceptie te helpen.

Wat is ‘Nu Niet Zwanger’?
Het programma ‘Nu Niet Zwanger’ voorkomt ongewenste zwangerschappen door het gesprek aan te gaan over zwangerschap en ouderschap, seksualiteit en de mogelijkheden van anticonceptie. Nu Niet Zwanger kan, waar nodig, anticonceptie vergoeden voor mensen die dit niet zelf kunnen betalen. Want in sommige situaties kunnen ouders niet goed voor een kind zorgen. “Dit komt niet uit een gebrek aan liefde, maar door een overvloed aan zorgen,” aldus Lidwien Martens. Zij is verpleegkundige en werkt als coördinator van het programma ‘Nu Niet Zwanger’ bij GGD Groningen.

Samenwerking met andere organisaties
“Vanaf januari maakten we het programma bekend bij verloskundigen, gynaecologen en zorginstanties” vertelt Lidwien. “Ik merk dat het programma nu bij andere organisaties op het netvlies staat en dat de praktische uitvoering de volgende stap is. Hoe gaan een huisarts, een jeugdverpleegkundige, maar ook collega’s bij de geestelijke gezondheidszorg en reclassering, het gesprek aan over seks? Daar geven wij trainingen over. Want praten over voeding en slapen gaat vaak makkelijker, maar seks is ook een basisbehoefte. En vanuit deze basisbehoefte kan een kind ontstaan. In sommige situaties kunnen ouders niet goed voor een kind zorgen en dan is het beter om een zwangerschap te voorkomen.”

Schulden en relatieproblemen
Een situatie uit de praktijk. Lidwien vertelt: “Recentelijk meldde het WIJ-team een vrouw aan. Deze vrouw wilde niet nog meer kinderen, haar zorgen waren groot genoeg. Ze had schulden, relatieproblemen en was weer zwanger. We kregen moeilijk contact met haar. Uiteindelijk is het toch gelukt en heb ik met haar gepraat over de mogelijkheden om een volgende zwangerschap te voorkomen. Zij heeft toen de keuze gemaakt om een spiraal te laten plaatsen. Enige weken na haar bevalling zijn we samen naar verloskundige Wendy Wielenga gegaan en daar kreeg zij een spiraaltje. De opluchting van die mevrouw liet mij weer zien hoe belangrijk het is dat we ondersteunen tot het moment waarop de anticonceptie echt is geregeld.”

In overleg met de huisarts, de jeugdverpleegkundige van de GGD of de eigen hulpverlener wordt beoordeeld of iemand in aanmerking komt voor eventueel gratis anticonceptie vanuit het programma ‘Nu Niet Zwanger.’ Dit jaar zijn er al 20 personen in de stad Groningen geholpen.

Bron foto: nunietzwanger.nl