Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Rapport ‘Op onze gezondheid’

Geplaatst op: 18 april 2023

18 april 2023

Op 18 april 2023 verscheen in de media het rapport ‘Op onze gezondheid – de noodzaak van een sterkere publieke gezondheidszorg’ van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het rapport werd uitgereikt aan GGD GHOR Nederland-voorzitter André Rouvoet door de voorzitter van de RVS, Jet Bussemaker. We zijn blij met de aandacht voor de publieke gezondheid en vinden het nodig dat de basis ervan verstrekt wordt. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat onze inwoners gezonder worden en gezond blijven.

Gezondheidsverschillen

Er zijn veel uitdagingen op dit gebied. De gezondheidsverschillen tussen mensen met meer en minder geld nemen toe. Jongeren kampen steeds vaker met mentale problemen. Roken, alcohol, onvoldoende beweging en ongezonde voeding blijven belangrijke gezondheidsrisico’s. Om gezond te kunnen leven is een gezonde leefomgeving erg belangrijk, maar lang niet iedereen woont in een gezonde leefomgeving.

Publieke gezondheid in regio Groningen

Wonen, werk, inkomen, schulden, onderwijs hebben een grote invloed op onze gezondheid. Daarom zouden meer domeinen (dus niet alleen de zorg) zich verantwoordelijk moeten voelen voor de gezondheid van mensen én ernaar handelen. Binnenkort (12 mei 2023) spreken bestuurders in onze regio met elkaar over de meerjarenagenda publieke gezondheid 2023-2026. Dan worden de regionale opgaven binnen de publieke gezondheid beschreven waar de Groninger gemeenten en GGD Groningen de komende periode voor staan.

Oproep GGD GHOR Nederland

GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van alle GGD-en in Nederland, roept het kabinet op om hier een leidende rol in te nemen. Lees hier meer over het rapport en het standpunt van GGD GHOR Nederland.