Tekstgrootte
kleiner groter

Hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige infectieziekte die overal ter wereld voorkomt. Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Het virus komt het lichaam binnen via besmet bloed door de huid (bv. een wondje of een prik) maar kan ook door onbeschermd seksueel contact worden overgedragen.

Besmettelijkheid

Hepatitis B is zeer besmettelijk: een miniem kleine hoeveelheid opgedroogd bloed kan al voldoende zijn om een infectie te veroorzaken. Door de infectie gaan levercellen dood en ontstaat er een verminderde leverfunctie. Als de ziekte niet wordt behandeld kan er levercirrose en leverkanker ontstaan.

Beroepsgroepen

Met name de beroepsgroepen die met bloed in aanraking komen hebben een verhoogd risico op een hepatitis B infectie.

Vaccin en beschermingsduur

De vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit een serie van 3 vaccins, die binnen 6 maanden wordt gegeven. De vaccinatie wordt gevolgd door een bloedonderzoek voor een titerbepaling. Bij een goede titerwaarde is de beschermingsduur levenslang.

Als hepatitis A ook wordt geadviseerd, kunt u kiezen voor een combinatievaccin hepatitis A+B. Deze vaccinatie bestaat uit een serie van 3 vaccins, die binnen een half jaar worden gegeven. De vaccinatie wordt gevolgd door een bloedonderzoek voor een titerbepaling.

Deel deze pagina op