Tekstgrootte
kleiner groter

Hoogteziekte

Wat is hoogteziekte?

Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in het lichaam door het klimmen naar en verblijf op grote hoogte. Iedereen die te snel stijgt, loopt het risico om hoogteziekte op te lopen. Het aanpassen van het lichaam aan veranderende omstandigheden kost tijd. Meestal treedt hoogteziekte op boven de 2500 meter.

Wat zijn de verschijnselen van hoogteziekte?

De verschijnselen van hoogteziekte bestaan uit kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en algemeen  onwelbevinden, een soort katergevoel. Dit zijn verschijnselen van een milde vorm van hoogteziekte. Deze milde vorm treedt op enkele uren tot een dag na aankomst op grote hoogte.

Wanneer de hoofdpijn verergert, de kortademigheid verhevigt, ook ten tijde van rust (vooral ’s nachts) dan heeft u te maken met een ernstige vorm van hoogteziekte. Andere verschijnselen zijn vreselijke sloomheid en een dronkenmansloop. Deze ernstige vorm van hoogteziekte kan zonder behandeling leiden tot vocht in de longen en hersenen (long- en hersenoedeem), coma en de dood.

Voorzorgsmaatregelen

Reizigers die naar bergachtige gebieden gaan, moeten in staat zijn om de symptomen van hoogteziekte te herkennen en adequaat te kunnen handelen.

De eenvoudigste manier om hoogteziekte te voorkomen is door langzaam te stijgen, zodat het lichaam voldoende tijd heeft om zich aan te passen aan een lager zuurstofgehalte op grote hoogtes. Daarnaast is het belangrijk voldoende te drinken. Hoe hoger, hoe droger de lucht en hoe sneller de ademhaling. Ook is het belangrijk om geen alcohol, slaapmiddelen en/of kalmeringspillen te gebruiken. Dergelijke middelen kunnen de ademhaling remmen. Zorg dat u niet onderkoeld raakt. Overbrug per dag niet meer dan 300 meter hoogteverschil vanaf een hoogte van 2500 meter.

Neem de tijd, rust een paar dagen na aankomst op een nieuwe hoogte en luister goed naar uw lichaam. Al bij geringe symptomen van hoogteziekte is het noodzakelijk te stoppen met stijgen, of zelfs af te dalen en medische hulp te zoeken. Zorg dat u uitgerust op reis gaat, dat helpt mee om hoogteziekte te voorkomen.

Behandeling bij milde hoogteziekte bestaat uit het niet verder stijgen en eventueel afdalen als de verschijnselen niet binnen enkele dagen verbeteren. Bij hoofdpijn kan paracetamol worden genomen. Aanvullend kunnen medicijnen en zuurstof worden toegediend.De behandeling van ernstige hoogteziekte bestaat uit direct afdalen. Aanvullend kunnen medicijnen en zuurstof worden gegeven.

Landen en risicogebieden

Landen met bergachtige gebieden boven de 2500 meter vormen een risico op hoogteziekten. De Kilimanjaro in Tanzania, het Himalaya gebergte met de Mount Everest tussen Nepal en Tibet, Mount Kenya in Kenia en Machu Picchu in Peru zijn populaire hoogtegebieden waar reizigers rekening moeten houden met hoogteziekte.

Ook een aantal steden met vliegvelden liggen op grote hoogte, waardoor u bij aankomst last kunt krijgen van hoogteziekte. Voorbeelden zijn Cusco in Peru, La Paz in Bolivia, Quito in Equador en Lhasa in Tibet.

Deel deze pagina op