Tekstgrootte
kleiner groter

Soa & aids

Wat is soa en aids?

Behalve aids zijn er een aantal andere ziekten, zoals gonorroe, syfilis en chlamydia, die door seksueel contact overgedragen kunnen worden. Dit noemen we seksueel overdraagbare aandoeningen, of kortweg soa. Aids wordt veroorzaakt door hiv, een virus dat bij bloed-bloed contact of onbeschermd seksueel contact wordt overgebracht. Soa en aids (hiv) zijn ziektes die u niet als souvenir mee naar huis wilt nemen.

Bedenk ook dat, als u in het buitenland seks heeft met een minderjarige, u daar later in Nederland voor vervolgd kunt worden.

Wat zijn de verschijnselen van soa en aids?

Soa zijn ziektes die worden overgedragen door seksueel contact te hebben met iemand zonder een condoom te gebruiken. Soa zijn zogenaamde 'sluipende ziektes'. Ziektes die jarenlang geen klachten geven en zich opeens openbaren.

Voorzorgsmaatregelen

In sommige landen wordt seks op een presenteerblaadje aangeboden. Maar ook zonder dat: u bent in een ontspannen stemming, evenals de vakantiegangers om u heen. Neem dus uit voorzorg condooms mee. De condooms uit Nederland zijn van goede kwaliteit en uitvoerig getest. Bij GGD Groningen kunt u condooms kopen.

Landen en risicogebieden

Soa of aids (hiv) komt overal ter wereld voor en kunt u dus overal oplopen als u onveilige seks heeft. Aids treft in de Westerse wereld vooral risicogroepen, zoals drugsverslaafden en personen met veel wisselende en onbeschermde (homo)seksuele contacten. In Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Caribisch gebied komt aids op veel grotere schaal voor onder heteroseksuele mannen en vrouwen.

Deel deze pagina op