Tekstgrootte
kleiner groter

Tekort hepatitis A-vaccin

Er is een tekort aan hepatitis A-vaccin in Europa. Dit komt door een grote vraag naar het vaccin; er is meer vraag naar vaccin dan er wordt geproduceerd. De vaccins die nog op de markt zijn worden gegeven aan mensen die het hoogste risico lopen. Dit wordt zo geadviseerd door het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Wat is het advies bij een tekort aan hepatitis A-vaccin?

  1. Reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika krijgen steeds minder vaak hepatitis A. Reist u naar een van deze landen? Dan geven wij i.v.m. schaarste tijdelijk géén hepatitis A-vaccinatie i.v.m. het geringe risico wat u loopt.
  2. Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie bent u minimaal 1 jaar beschermd, en hoogstwaarschijnlijk 3 jaar. Daarom geven we tijdelijk geen tweede vaccinatie als de eerste vaccinatie korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
  3. Van het gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin worden normaal gesproken twee vaccins gegeven voor de reis. De meeste reizigers zijn na één vaccinatie voldoende beschermd tegen hepatitis A. Daarom wordt de tweede vaccinatie uitgesteld tot de voorraden in Nederland weer op peil zijn. Meer informatie hierover volgt tijdens uw afspraak bij GGD Groningen.

 

GGD Groningen volgt de afspraken van het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering op.

We verwachten dat het hepatitis A-vaccin eind 2017 weer normaal verkrijgbaar is in Nederland.

Deel deze pagina op