Tekstgrootte
kleiner groter

Gele koorts

Wat is gele koorts?

Gele koorts is een ernstige virusziekte die wordt overgebracht door muggen. Gele koorts is de enige ziekte waarvoor landen aan de reiziger een internationaal bewijs van inenting mogen vragen bij binnenkomst.

Landen en risicogebieden

Bepaalde delen van Afrika en Zuid-Amerika, waaronder Suriname en Brazilië.

Verschijnselen van gele koorts

Koorts, geelzucht en bloedingen.

Voorzorgsmaatregelen

De enige voorzorgsmaatregel is inenten tegen de ziekte. Voorkom besmetting met het virus door uzelf te beschermen tegen muggenbeten. Gebruik daarvoor insectenwerende middelen (DEET), draag bedekkende kleding (lange mouwen, broek en sokken) en slaap onder een muskietennet (klamboe).

Wanneer vaccineren tegen gele koorts?

Een aantal landen stelt het vaccineren tegen gele koorts verplicht omdat de ziekte in het land voorkomt. En een aantal landen stelt vaccineren tegen gele koorts verplicht als u uit een gebied komt waar de ziekte voorkomt. Voor deze landen geldt dat de vaccinatie 10 dagen voor aankomst moet zijn toegediend.

Wanneer vaccineren niet verplicht is wordt voor een aantal landen vaccineren tegen gele koorts toch aanbevolen. Onder Vaccinaties per land vindt u meer informatie. Maak een afspraak bij GGD Groningen voor een persoonlijk reisadvies.

Beschermingsduur van de inenting

De bescherming is in principe levenslang. In sommige gevallen is er (mogelijk) sprake van een verminderde afweer waardoor het vaccin (mogelijk) geen levenslange bescherming biedt.

Erkend gele koorts vaccinatiecentrum

Een vaccinatie tegen gele koorts mag alleen gegeven worden door een erkend gele koorts vaccinatiecentrum. GGD Groningen is een erkend gele koorts vaccinatiecentrum. Dit betekent dat GGD Groningen voldoet aan de eisen uit de Regeling Publieke Gezondheid, onderdeel van de Wet publieke gezondheid.

Deel deze pagina op