Tekstgrootte
kleiner groter

Hondsdolheid (rabiës)

Wat is Hondsdolheid/ Rabiës?

Hondsdolheid is een virusinfectie die door besmette dieren op de mens kan worden overgedragen. Het virus zit in het speeksel en besmetting vindt plaats door een beet, door likken of krabben van een met rabiës besmet dier. Het virus dringt via de wond of via een huidbeschadiging het lichaam binnen. Het kan ook via de slijmvliezen binnenkomen.

Landen en risicogebieden

In veel landen, ook in de landen die Nederland direct omringen, komt hondsdolheid voor.

Verschijnselen hondsdolheid

Griepachtige verschijnselen, hyperactiviteit, krampen en verlammingsverschijnselen. Hondsdolheid is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.

Voorzorgsmaatregelen

Vermijd contact met zoogdieren (zoals honden, katten, apen, vleermuizen) in gebieden waar hondsdolheid voorkomt. Wanneer u bijvoorbeeld per ongeluk toch gebeten of gekrabt wordt, moet u ervoor zorgen dat u binnen 24 uur antigif krijgt.

 In sommige gevallen kan het verstandig zijn u te laten vaccineren. Onder Vaccinaties per land vindt u meer informatie. Maak een afspraak bij GGD Groningen voor een persoonlijk reisadvies.

Wanneer vaccineren tegen hondsdolheid?

Inenten tegen hondsdolheid hangt af van de bestemming, duur en doel van uw reis. Als u bijvoorbeeld langer dan 3 maanden naar een land gaat waar hondsdolheid voorkomt, als u bv gaat werken met dieren, als u niet binnen 24-uur bij een arts kunt komen, wordt inenten aanbevolen. Voor een persoonlijk advies raden wij u aan om een afspraak te maken bij GGD Groningen.

Beschermingsduur van de inenting

Ook na een volledige serie bent u nooit geheel beschermd. Of voorafgaand aan een reis een herhalingsvaccinatie nodig is, is afhankelijk van de reisomstandigheden en de tijd die is verstreken sinds de laatste vaccinatie. Na een incident dat risico oplevert (bijvoorbeeld een hondenbeet) moet u zich altijd zo snel mogelijk laten vaccineren.

Deel deze pagina op