Tekstgrootte
kleiner groter

Meningitis

Wat is meningitis?

Meningitis wordt veroorzaakt door de meningokokbacterie. Het is vaak een ernstig verlopende ziekte die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De bacterie wordt door hoesten van mens op mens overgedragen.

Landen en risicogebieden

Meningokokken meningitis komt overal ter wereld voor. In delen van West-, Centraal- en Oost-Afrika komt het tijdens het droge seizoen in epidemieën voor. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door type A en in toenemende mate ook door type W135.

Verschijnselen van Meningitis

Meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. Het begint met griepachtige verschijnselen met hoge koorts, spierpijn, overgeven, hoofdpijn en nekstijfheid (pijn in de nek bij buigen van het hoofd).

Voorzorgsmaatregelen

U kunt zich laten vaccineren tegen meningitis. Afhankelijk van uw reis, reisdoel en reisduur wordt een vaccinatie aanbevolen. Maak een afspraak bij GGD Groningen voor een persoonlijk reisadvies.

Wanneer vaccineren tegen meningitis?

Voor reizigers bestaat alleen een vaccin tegen de typen A, C, W135 en Y. Pelgrims (of bedevaartgangers) naar Mekka, Saoedi-Arabië (Id-ul-Hadj en de Umrah) zijn verplicht zich te laten inenten tegen meningitis.

Beschermingsduur

Het vaccin beschermt tegen een aantal typen meningokokken en biedt 3 jaar bescherming.

Deel deze pagina op