Tekstgrootte
kleiner groter

Teken-encefalitis

Wat is teken-encefalitis?

Teken-encefalitis is een vorm van hersenontsteking die wordt overgebracht door teken.

Landen en risicogebieden

Teken-encefalitis komt voor in sommige delen van West- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië.

Verschijnselen van teken-encefalitis

Teken-encefalitis begint meestal met griepachtige verschijnselen, gevolgd door hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en nekstijfheid. De symptomen variëren van mild tot zeer ernstig.

Voorzorgsmaatregelen

Als u door de vrije natuur trekt waar de besmette teken voorkomen, bestaat er een beperkt risico om de ziekte op te lopen. De kans op een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren.

Als u door een teek wordt gebeten, dan moet u deze zo snel mogelijk verwijderen: gebruik daarvoor een speciaal tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek deze er met een draaiende beweging uit. Ontsmet de huid daarna met alcohol of jodium. Controleer uzelf dagelijks op teken. In sommige gevallen is een vaccinatie vooraf in Nederland mogelijk. Onder Vaccinaties per land vindt u informatie. Maak een afspraak bij GGD Groningen voor een persoonlijk reisadvies.

Wanneer vaccineren tegen teken-encefalitis?

Inenten tegen teken-encefalitis wordt aanbevolen als u naar risicogebieden gaat in de voormalige Sovjet-Unie. Ook als u regelmatig gaat wandelen, kamperen of werken in Zuid-Duitsland en Oostenrijk kunt u zich laten vaccineren.

Beschermingsduur

De vaccinatie bestaat uit een serie van 3 inentingen. Het vaccin biedt, na deze 3 inentingen, 3 jaar bescherming.

Deel deze pagina op