Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Onderzoek onthullen seksueel misbruik

Dorien Barels, student Sociale Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), heeft haar thesis Kwalitatief onderzoek naar het proces van onthullen van seksueel misbruik voor Sense Noord-Nederland uitgevoerd in het kader van haar afstuderen.

Introductie

Het onderzoek beschrijft het resultaat van tien diepte-interviews (vijf mannen, vijf vrouwen) met slachtoffers van seksueel misbruik. Het onderzoek geeft de complexiteit van het thema kernachtig weer alsmede het proces van onthulling voor de slachtoffers, hun omgeving en de hulpverlening.

Bevindingen

Een belangrijke bevinding van het onderzoek is dat het succesvol onthullen van seksueel misbruik meer is dan gewoon vertellen wat je is overkomen (rationeel onthullen). Wanneer iemand ook werkelijk beseft wat hem/haar is overkomen en dit onthult in verbinding met zijn of haar gevoel (emotionele onthulling) kan er traumaverwerking plaatsvinden.

Het is hierbij belangrijk dat er op de juiste manier gereageerd wordt op de onthulling (begripvol, rustig en neutraal). Dit vraagt wat van degene aan wie onthuld wordt, namelijk zich bewust te zijn van zichzelf.

Het is raadzaam om zich als luisteraar, ongeacht de rol als familielid, vriend(in), hulpverlener of zorgprofessional, bewust te zijn van de eigen gevoelens tijdens een onthulling. Wanneer men zich comfortabel voelt als er onthuld wordt en men een veilige en betrouwbare sfeer kan creƫren, zal dit bijdragen aan het onthullen van seksueel misbruik en daarmee aan het verwerkingsproces van het trauma van het slachtoffer.

Kennis en bewustzijn belangrijk

Het breed verspreiden van huidig onderzoek is wenselijk omdat het belangrijk is om meer kennis en bewustzijn te verspreiden over dit onderwerp en daarmee seksueel misbruik aan te kunnen pakken.

Het onderzoek heeft geleid tot een schema waarin het proces van onthullenĀ overzichtelijk wordt weergegeven. Dit schema kan helpen om het complexe proces van onthullen van seksueel misbruik beter te begrijpen. Een handige tool voor zowel hulpverleners als slachtoffers van seksueel misbruik en hun omgeving!

Download hier het onderzoek.