Tekstgrootte
kleiner groter

Vormen van seksueel geweld

Er zijn verschillende vormen van seksueel geweld: aanranding, verkrachting, incest en seksueel geweld binnen een vaste relatie. 

Aanranding

De wet maakt verschil tussen aanranding en verkrachting. Aanranding is wanneer tegen de wil van het slachtoffer seksuele handelingen worden verricht, zonder dat daarbij sprake is van het binnendringen in het lichaam. Voorbeelden zijn aanraken, zoenen, (laten) betasten en uitkleden. Ook doorgaan met vrijen als de ander niet meer wil, is een vorm van aanranding. 

Verkrachting

Bij verkrachting wordt het lichaam van de ander binnengedrongen tegen zijn of haar wil. Dit kan gebeuren met geweld, onder bedreiging van geweld of door chantage. 

Verkrachting is het binnendringen van de anus of de vagina. Ook met vinger of voorwerp. Ook met een geslachtsdeel de mond binnendringen is een vorm van verkrachting. 

Incest

Seksueel geweld dat binnen een familie voorkomt wordt incest genoemd. Het begrip familie wordt daarbij ruim opgevat. Zo kunnen (stief)vader, (stief)moeder, broers en zussen, opa's en oma’s, neven en ooms en tantes plegers van seksueel geweld zijn.

Seksueel geweld binnen een vaste relatie

Ook binnen een vaste relatie kan sprake zijn van seksueel geweld. Voor de wet maakt het dan geen verschil of de dader wel of niet getrouwd is met het slachtoffer.

Deel deze pagina op

Meer informatie

050 367 40 00