Tekstgrootte
kleiner groter

Soa

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt een soa oplopen als je zonder condoom vrijt. Van een soa kun je klachten krijgen, maar dit hoeft niet altijd. De meeste mensen merken niet dat ze een soa hebben.

Een soa kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Van chlamydia kun je onvruchtbaar worden. Een soa is bovendien besmettelijk. Jij en je partner kunnen elkaar dus besmetten. Dus, voorkom een soa en vrij altijd veilig. Heb je toch zonder condoom gevreeën en risico gelopen? Laat dan een soa-test doen.

Welke soa's zijn er?

Er zijn twee soorten soa’s: bacteriële soa’s en virale soa’s.

Een bacteriële soa wordt overgedragen door een bacterie. Voorbeelden zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Deze soa’s zijn goed te behandelen met antibiotica. Als je je niet laat behandelen aan een bacteriële soa, kan dat gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Een virale soa wordt overgedragen door een virus. De bekendste virale soa is hiv. Andere voorbeelden zijn herpes genitalis, genitale wratten en hepatitis B. Als je een virale soa hebt, blijft het virus meestal in je lichaam. Een virus kan niet behandeld worden, zodat het virus uit je lichaam gaat. Wel kunnen de klachten behandeld worden.

Hoe worden soa’s overgedragen?

De meeste soa’s worden overgedragen door bloed, sperma, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten bijvoorbeeld in de vagina, mond, anus en op de eikel van de penis.

Je loopt dus niet alleen een risico op een soa bij vaginaal of anaal sekscontact zonder condoom. Ook bij orale seks (pijpen of beffen) kun je een soa oplopen.

Meer informatie over soa's

Wil je meer weten over soa’s? Kijk dan op de website van Sense of Soa Aids Nederland.
Wil je advies, meer informatie of een soa-test laten doen? Neem dan contact op met je huisarts of maak een afspraak bij Sense Noord-Nederland.

Deel deze pagina op