Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Sense Noord-Nederland start pilot webcamconsulten

Geplaatst op: 11 december 2017

Drentse en Groningse jongeren met vragen over seksualiteit en soa’s hoeven voor een consult in veel gevallen niet meer de GGD te bezoeken. Vanaf deze week kunnen ze ook via hun smartphone of webcam op gesprek komen. Sense Noord-Nederland start namelijk met een pilot online consulten. De eerste webcamconsulten vinden plaats op woensdag 13 december.

Anoniem consult vanuit huis

Een webcamconsult biedt jongeren tot 25 jaar de mogelijkheid een soa-test aan te vragen of hun vragen rondom seksualiteit te stellen vanuit hun eigen omgeving. Bij een online consult heeft de jongere een gesprek met een verpleegkundige seksuele gezondheid via de webcam. Indien nodig krijgen ze een soathuistest toegestuurd.

De GGD’en van Groningen en Drenthe willen met deze nieuwe dienst beter aansluiten bij de behoeftes van jongeren. “Jongeren van buiten de stad hebben soms wel een uur reistijd om in Groningen, Assen of Emmen op ons spreekuur te komen,” vertelt projectleider Marieke Sibon. “Daarnaast willen jongeren die een soa-test laten doen, graag anoniem blijven. Op het online spreekuur lopen ze niet het risico bekenden tegen te komen in de wachtkamer.”

Deze pilot loopt een half jaar. Ook GGD’en in andere regio’s doen hieraan mee. De pilot moet uitwijzen voor wie het online consult geschikt is, of jongeren tevreden zijn en of het inderdaad tijd bespaart. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Rutgers zijn hierbij betrokken. Op basis van dit onderzoek wordt besloten of en op welke manier het online spreekuur een vervolg krijgt.

Privacy gewaarborgd

Het programma waarmee de webcamgesprekken worden gevoerd is ontwikkeld door het bedrijf Webcamconsult. Dit programma is ISO-gecertificeerd waarmee de privacy van de cliënten gewaarborgd is.

Iedereen kan voor een soa-test bij de huisarts terecht. Voor jongeren onder de 25 jaar die om welke reden dan ook niet naar hun huisarts willen of kunnen en wel een soa-test nodig hebben of een vraag hebben over seksualiteit, is er het Sense soa-spreekuur. Dat is anoniem en gratis.