Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Tekort vaccin hepatitis A, B en A/B

Geplaatst op: 3 december 2017

Er is een tekort aan hepatitis A-vaccin, hepatitis B-vaccin en het combinatie vaccin hepatitis A/B (Twinrix) in Europa. De vaccins die nog op de markt zijn, worden gegeven aan mensen die het hoogste risico lopen. Dit wordt zo geadviseerd door het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Tijdens je consult bij GGD Groningen wordt bekeken of je in aanmerking komt voor een hepatitis-vaccinatie. Aangezien er bij GGD Groningen advies op maat wordt gegeven, is het mogelijk dat wij besluiten dat het nodig is om je te vaccineren tegen hepatitis.

De aangescherpte richtlijnen

  • Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie ben je minimaal 1 jaar beschermd en hoogstwaarschijnlijk 3 jaar. Daarom gaan wij tijdens het consult na of je aan de hand van je reis in aanmerking komt voor een tweede hepatitis A-vaccinatie.
  • Een vaccinatie tegen hepatitis B wordt tijdelijk alleen gegeven aan cliënten die vanwege hun beroepswerkzaamheden risico lopen op hepatitis B.
  • Van het combinatievaccin hepatitis A/B wordt tijdens het spreekuur besproken of je hiervoor in aanmerking komt.
  • In verband met het tekort aan alle hepatitisvaccins worden op dit moment geen herhalingsoproepen verstuurd voor hepatitis-A, hepatitis-B en het combinatievaccin hepatitis A/B.

Wanneer de voorraden weer op peil zijn, zullen wij reizigers die voor een herhalingsvaccinatie in aanmerking komen in de gelegenheid stellen om deze alsnog te halen.

Meer informatie over de aangescherpte richtlijnen en de gevolgen daarvan op het advies volgt tijdens je afspraak bij GGD Groningen.

Houd onze website in de gaten.