Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Tweede Kamerlid Anne Kuik bezoekt priklocatie

Geplaatst op: 19 maart 2019

Maandag 18 maart 2019 startte GGD Groningen met de vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte. De aftrap vond plaats op de schoollocatie CSG Selion aan de Diamantlaan in Groningen. Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) bracht een werkbezoek aan deze locatie en ging in gesprek met Jos Rietveld (directeur GGD) en schooldirecteur Arnout van Essen.

Belang van vaccineren

Jongeren die in aanmerking komen voor de vaccinatie tegen meningokokken ACWY kregen hiervoor een uitnodiging en stonden massaal in de rij toen Anne Kuik rond de middag arriveerde. Ze sprak met de schooldirecteur, met de JGZ-manager, de coördinator voor de vaccinaties van de GGD en de directeur van GGD Groningen.

Het gesprek ging over de vaccinatiethematiek, die ook in de Tweede Kamer op de agenda staat. Wat is de werkwijze bij twijfelende ouders? GGD Groningen gaat met hen het goede gesprek aan en wil eraan bijdragen dat ouders op basis van voldoende en betrouwbare informatie een weloverwogen besluit kunnen nemen. Alle aanwezigen waren het er over eens dat het ‘verplichten’ van vaccinaties niet de juiste weg is. Directeur Jos Rietveld gaf aan dat de politiek een grote rol heeft in de publieke opinie (door het benoemen van het verhoogde infectierisico voor kinderen).

GGD-directeur Jos Rietveld in gesprek met CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik.

Anne Kuik: “Ironisch genoeg zien mensen door het succes van vaccineren minder de gevolgen van ziektes, waardoor het gevoel van urgentie afneemt. Ik maak me zorgen dat wanneer minder mensen zich laten inenten, het risico op infecties stijgt. Met een simpel prikje kun je voorkomen dat je doof of blind wordt van mazelen, gehandicapt raakt van polio of zelfs kan overlijden aan meningokokken. Daarom is de campagne ‘Deel dit niet met je vrienden’, van belang, zodat meer mensen zich laten vaccineren. We kunnen nare ziektes samen uitroeien door te vaccineren.”

Na het gesprek ging Anne Kuik nog een kijkje nemen bij de jongeren die in de rij stonden om de vaccinatie te halen. In gesprek met twee meiden die net klaar waren gaf ze aan: “Heel goed dat jullie meehelpen om deze ziekte niet verder te verspreiden. Afgelopen maand heb ik voor een reis een vaccinatie tegen gele koorts gehaald. Inenten zie ik als iets logisch om te doen. Ik zie het als een upgrade die me extra beschermt.”

Vervolg vaccinatierondes
De vaccinatiecampagne bestaat uit twee rondes

– Maart/april 2019: jongeren geboren in 2001, 2002 en jongeren geboren tussen 1 januari 2004 en 30 april 2004 ontvangen een uitnodiging. Zie: oproepschema maart/april 2019.

– Mei/juni 2019: jongeren geboren in 2003 en 2005 ontvangen een uitnodiging. Zie: oproepschema mei/juni 2019.

Meer informatie of vragen over de prik?
Kijk dan op www.deelditnietmetjevrienden.nl. Daar lees je wat meningokokkenziekte is, hoe je elkaar kunt besmetten en hoe de prikt werkt. Daarnaast vind je er verhalen van jongeren en ouders die de meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Op JouwGGD.nl kun je via chat of mail vragen stellen over de ziekte of over de vaccinatie aan een GGD-verpleegkundige.