Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Update coronavirus 4 maart 2020

Geplaatst op: 3 maart 2020

Dit artikel is verouderd. Kijk hier voor de meest recente informatie over het coronavirus.

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. COVID-19 is de benaming voor de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten. Inmiddels is het virus ook in Nederland opgedoken. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wanneer bel je je huisarts?
Heb je klachten zoals verkoudheid of andere luchtwegproblemen (maar nog geen koorts) én ben je in de afgelopen 14 dagen in 1 van de volgende gebieden geweest:
• China (inclusief: Macau en Hongkong)
• Singapore
• Zuid-Korea
• Iran
• of in de Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië?

Dan moet je (uit voorzorg) thuisblijven en niet naar werk of school gaan. Neem telefonisch contact op met je huisarts als de klachten erger worden.

Wil je naar een evenement?
Er komen bij de GGD veel vragen binnen of grootschalige evenementen de komende tijd door kunnen gaan. Er is op dit moment geen reden om evenementen in de regio Groningen af te gelasten vanwege het coronavirus. Het is aan de organisator en de gemeente of zij het evenement door laten gaan of niet.
Wil je een evenement bezoeken en heb je (milde) luchtwegklachten én ben je in een gebied met uitgebreide verspreiding van het coronavirus geweest? Zie hierboven genoemde gebieden. Blijf dan (uit voorzorg) thuis.

Reizigers
Voor een aantal regio’s in Noord-Italië geldt nu code oranje. Het RIVM raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden af. Dit ter voorkoming van verdere besmettingen. Neem contact op met je reisorganisatie als je een reis hebt geboekt.

Ook voor andere delen van Italië is het reisadvies aangepast.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor de provincie Hubei, de provincie waarin Wuhan ligt. Voor China geldt een aangepast reisadvies: alleen noodzakelijke reizen.

Kijk hier voor actuele reisadviezen.

Actuele informatie
De meest recente informatie is te vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De laatste ontwikkelingen over het coronavirus kun je ook volgen op de sociale media-kanalen van het RIVM: Facebook, Twitter en Instagram.

Nog vragen?
Bij algemene vragen over het coronavirus kun je bellen met het landelijk informatienummer:
0800-1351.

Heb je vragen over je eigen gezondheid?
Bel dan met je huisarts.