Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV)

Geplaatst op: 17 september 2018

Alle meisjes krijgen in het jaar dat ze dertien worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV). Deze vaccinatie bestaat uit twee prikken die samen baarmoederhalskanker kunnen voorkomen. Tussen de twee prikken zit een periode van zes maanden.

De uitnodigingsbrieven worden twee keer per jaar verstuurd, voorzien van een overzicht met locaties, tijdstippen en data.

Hoe beschermt het vaccin tegen baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Dit virus kun je oplopen door seksueel contact. Door de vaccinatie herkent je lichaam het HPV-virus als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. De vaccinatie kun je daarom het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Je voorkomt een HPV-infectie en hierdoor kun je geen baarmoederhalskanker krijgen.

Het vaccin beschermt niet tegen alle varianten van het HPV-virus die baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de vaccinatie heb je geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker krijgt, maar je bent wel veel beter beschermd. Meer informatie over HPV-vaccinaties vind je op de website van het RIVM.

Hoe werkt de HPV-vaccinatieronde?

  • Kom naar de voor jou dichtstbijzijnde locatie (dit kan en mag ook een andere locatie zijn dan de locatie in jouw gemeente).
  • Kan je niet op deze datum? Dan mag je ook naar een andere locatie gaan. Dit hoef je niet aan ons door te geven.
  • Neem je oproepkaart mee en het vaccinatiebewijs. Heb je deze papieren niet, dan vragen wij om je legitimatiebewijs.
  • De vaccinatie is gratis.
  • Tip: wij prikken in de bovenarm. Houd hier rekening mee bij je kledingkeuze.

Heb je nog vragen over de HPV-vaccinatie?

Bel ons dan op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur op telefoonnummer 050 – 367 49 91. Een berichtje sturen via WhatsApp kan ook op nummer 06 10 565 212. Een medewerker van de Telefonische Advisering van GGD Groningen helpt je graag.