Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vaccinatiecampagne tegen mpox (monkeypox) afgerond

Geplaatst op: 9 januari 2023

9 januari 2023

Eind december zijn door GGD Groningen de laatste vaccinaties tegen mpox gezet. Hiermee is de vaccinatiecampagne afgerond.

Vaccinaties

In totaal zijn 634 vaccinaties gegeven aan bijna 400 mensen. Afhankelijk van leeftijd en achtergrond hadden zij één of twee prikken nodig. Een beperkte groep mensen kwam hiervoor in aanmerking. De meeste besmettingen van mpox zijn in de zomer van 2022 gevonden bij mannen en transgenders die seks hebben met mannen, die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Deze groep is actief benaderd voor de vaccinatie.

Na een piek in de besmettingen in de zomer nam het aantal in het najaar van 2022 snel af. Vaccinatie was een middel om de uitbraak van mpox te bestrijden.

Mpox

Mpox (voorheen monkeypox of apenpokken genoemd) is een besmettelijke ziekte. De verschijnselen van een besmetting met mpox lijken op een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen milder. Mpox wordt overgebracht door intiem huid-op-huidcontact, zoals zoenen, vrijen en/of seks met iemand die besmet is.

Mpox begint met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na 1-3 dagen volgt uitslag in de vorm van vlekken, die overgaan in blaasjes.

Heb je deze klachten? Neem dan contact op met je huisarts of soapoli via 0900 736 73 66.