Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vaccinatiegraad rijksvaccinatieprogramma Groningen blijft hoog

Geplaatst op: 20 juli 2021

Begin deze maand verscheen het Vaccinatiegraadrapport 2020 van het RIVM. Dit jaarlijkse rapport gaat over het percentage kinderen dat inentingen uit het rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft gekregen. Dit jaar laat de landelijke vaccinatiegraad een lichte stijging zien ten opzichte van het jaar daarvoor. Opvallend is de vaccinatiegraad van HPV (Humaan Papillomavirus). Het Humaan Papillomavirus kan op latere leeftijd o.a. baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinatiegraad van het HPV vaccin is behoorlijk gestegen: van 53% naar 63%. Dat is goed nieuws.

Vaccinatiegraad in provincie Groningen is hoog
De vaccinatiegraad die in 2021 is berekend, is voor de meeste vaccinaties opnieuw gestegen. Naast de toename bij zuigelingen valt vooral de stijging bij de HPV-vaccinatie met 10 procent naar 63 procent op; deze vaccinatiegraad is niet eerder zo hoog geweest.

22 wekenprik telt ook mee
Voor het eerst is geschat hoeveel zwangeren deelnamen aan de 22 wekenprik: landelijk ongeveer 70 procent. In Groningen zelfs 79 procent. Het lijkt erop dat de maatregelen (vanwege corona) weinig negatieve invloed hebben gehad op het aantal kinderen dat in deze periode is gevaccineerd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers. De precieze vaccinatiegraad voor deze kinderen kan pas volgend jaar worden berekend omdat dan pas alle cijfers bekend zijn.

Vaccinatiegraadrapport
In Groningen is de vaccinatiegraad erg hoog in vergelijking tot de rest van Nederland. In het rapport zijn de regionale verschillen goed te zien in bijlage 4. Lees ook het nieuwsbericht op GGD GHOR.