Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vaccineren meningokokken gaat volgens RVP oproep

Geplaatst op: 14 september 2018

Afgelopen maandag is de vaccinatiecampagne voor meningokokken gestart. We krijgen veel vragen van ouders over het vaccineren van kinderen die buiten de doelgroep van deze campagne vallen. GGD Groningen vaccineert alleen kinderen die volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) een oproep krijgen. Een afspraak maken om anderen hiervoor te vaccineren is op dit moment niet mogelijk.

Wie krijgen een oproep?

Dit jaar ontvangen jongeren van 14 jaar (geboren tussen 01-05-2004 en 31-12-2004) een uitnodiging. Peuters van 14 maanden krijgen sowieso het vaccin volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

De keuze van de overheid om tieners vanaf 14 jaar te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Wat als je buiten deze oproep valt?

Als je niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijg je geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokkenziekte is gelukkig klein.

Door de schaarste van de meningokokkenvaccinatie ACW135Y kunnen er per 14 september 2018 geen afspraken meer worden ingepland. Vaccinatie voor meningokokken is niet urgent en is op termijn wel weer mogelijk. Voor mensen die vragen hebben over meningokokken (vaccinatie) en de beschikbaarheid vragen we de update op onze website in de gaten te houden.