Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd voor mensen jonger dan 60 jaar

Geplaatst op: 2 april 2021

2 april 2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vrijdag 2 april besloten te pauzeren met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Deze pauze duurt tot en met woensdag 7 april.

Afspraken afgezegd
GGD Groningen gebruikt AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Alle zorgmedewerkers die een afspraak hebben zijn per sms afgezegd en ze worden gebeld.

Ook afspraken 60-plussers afgezegd
Door het pauzeren met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar bleven voor de komende dagen nog maar enkele afspraken per dag staan  met verspilling van vaccin tot gevolg. Om deze verspilling te voorkomen is in overleg met VWS en RIVM besloten om ook de afspraken van de groep boven de 60 af te zeggen. Met hen worden zo spoedig mogelijk nieuwe afspraken gemaakt waardoor zij alsnog snel worden gevaccineerd en er geen vaccin wordt verspild.

Vaccinaties BioNTech/Pfizer gaan door
Het vaccineren met BioNTech/Pfizer in MartiniPlaza en sportcentrum Kardinge in Groningen gaat wel gewoon door.

Reden van besluit
Directe aanleiding voor het besluit zijn meldingen over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, waar bijwerkingscentrum Lareb vandaag over rapporteert. Het gaat om vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Lees hier de berichtgeving van GGD GHOR Nederland en van het ministerie van VWS.