Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Veilig de feestdagen vieren

Geplaatst op: 18 december 2020

De feestdagen komen er aan. Ook dan moeten we ons aan de richtlijnen houden om elkaar niet het virus cadeau te doen.

 

Hoe vier je veilig de feestdagen tijdens de lockdown?

Tijdens kerst (24, 25 en 26 december) mag je maximaal drie mensen (boven de 13 jaar) ontvangen. Met oud- en nieuwjaar mag je maximaal twee mensen ontvangen (boven de 13 jaar). Daarbij gelden natuurlijk de basisregels, waaronder 1,5 meter afstand houden van je gasten. Iedereen moet zich tijdens de feestdagen aan de regels houden. Ook als je geen klachten hebt en zelfs als je een negatieve testuitslag hebt ontvangen. Een testuitslag is namelijk een momentopname. Het geeft alleen aan dat je op het moment van afname geen corona had. Daarna kan je weer besmettelijk voor anderen zijn.

Een paar tips om de feestdagen fijn en gezond te vieren tijdens de lockdown:

  • Doe ruim van te voren boodschappen. Kies hiervoor een rustig moment en ga alleen naar de winkel. Of support een lokale ondernemer en haal een feestmaal bij een restaurant in de buurt.
  • Vier de feestdagen thuis zo klein mogelijk. Kijk hierbij vooral naar wat wel kan en geniet van de kleine momenten. Wees creatief en gebruik digitale middelen om meer mensen samen te brengen.
  • Heb jij of heeft één van je huisgenoten klachten? Ontvang dan geen bezoek en laat je testen. Vraag bezoek met klachten om niet te komen.
  • Verdeel de gasten over meerdere dagen.
  • Ontvang je bezoek? Zet de meubels dan vast klaar op 1,5 meter; aan tafel en in de zitkamer.
  • Denk ook aan je medemens; geef tijdens de feestdagen wat extra warmte door. Stuur een kaartje, bel eens wat vaker met iemand die het moeilijk heeft of breng wat lekkers langs.

(Milde) Klachten? Laat je testen

Testen met (milde) klachten is nog steeds belangrijk, ook tijdens de lockdown of tijdens de feestdagen. De GGD neemt meer testen af dan ooit en ook tijdens de feestdagen staan we voor je klaar via coronatest.nl of 0800-1202. Wij wensen je heel fijne en vooral gezonde dagen toe!