Veiligheid 0-1 jaar
Veiligheid is een belangrijk thema. Natuurlijk kun je je kind niet 24 uur per dag in de gaten houden, maar we geven je graag tips en aandachtspunten om je omgeving zó in te richten dat je kind zo min mogelijk risico loopt.
Veilig in huis
Kinderen worden groot met vallen en opstaan. Nu je kind zich steeds beter kan voortbewegen en overal bij kan, is het aan te raden om een paar maatregelen te nemen. Zoals:
- Installeer raambeveiligers (of kinderveilige sluitingen) en traphekjes.
- Zorg voor antislipmatjes of stickers in de douche, het bad, op de trap en onder vloerkleden.
- Heb je een balkon? Verwijder de krukjes, vuilniszakken en andere dingen waar je kind op kan gaan staan.
- Beveilig alle stopcontacten op kinderhoogte.
- Zet losse stellingkasten vast (dit noemen we ‘verankeren’).
- Scherm scherpe hoeken op kinderhoogte af; bijvoorbeeld met beschermhoekjes.
- Zorg voor een medicijnkastje en zet shampoo, make-up e.d. buiten bereik van je kind.
- Bewaar schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke stoffen in een hoge kast of achter slot en grendel: scherm laden en deuren af.
- Sluit de verpakkingen van gevaarlijke stoffen. Ook als je het middel al snel weer nodig hebt. Zorg er steeds voor dat deze stoffen onbereikbaar zijn voor je kind.
- Zet (e-)sigaretten, asbakken en sterke drank buiten het bereik van kinderen.
- Controleer welke planten of bloemen in je huis giftig zijn en doe ze weg. Zie www.gifwijzer.nl.
EHBO
Na iedere valpartij geldt: houd je kind extra in de gaten. Als hij na verloop van tijd suf, duizelig of misselijk wordt, waarschuw dan meteen de huisarts.
Tand door de lip?
Neem je kind op schoot, druk de wond dicht (met een gaasje ertussen) en houd een washand met ijsblokjes erin tegen de lip. De bloeding stopt meestal binnen 5 minuten.
Bloedneus?
Druk beide neusvleugels tegen het neustussenschot en laat je kind met het hoofd voorover zitten. Na 15 minuten moet het bloeden gestopt zijn.
Buil?
Koel de buil met een koude, natte washand (eventueel met ijsblokjes er in).
Schaafwond?
Maak de wond goed schoon met veel water en ontsmet met Betadine. Een pleister is niet nodig.
Kleine snijwond?
Laat het wondje even doorbloeden, zodat het schoonspoelt. Doe er daarna een pleister op.
Grote wond?
Dek de wond steriel af met snelverband en ga naar de huisarts of naar het ziekenhuis.
Vergiftiging?
Vermoed je dat je kind iets gevaarlijks heeft opgedronken? Zoek uit om welk product het gaat. Bel altijd alarmnummer 112. Volg de instructies van de 112-medewerker op.
Water in de buurt?
Kinderen voelen zich vaak aangetrokken door water. Een vijver in de tuin, een recreatieplas of een zwembad zijn gevaarlijke plekken voor een kind dat nog niet kan zwemmen. Zo kun je je kind beschermen:
- Laat je kind nooit alleen als er water in de buurt is. Zelfs niet bij een klein kinderbadje met weinig water erin.
- Heb je een vijver in de tuin? Bouw deze dan tijdelijk om tot bijvoorbeeld zandbak of bouw er een metalen hek of rooster omheen.
- Ga je op een boot of naar een waterrijk gebied? Laat je kind dan een reddingsvest dragen.
Als er toch iets misgaat, haal je kind dan zo snel mogelijk uit het water. Is je kind bij kennis? Wikkel hem dan in een deken. Ga altijd voor controle naar de huisarts, zelfs als je kind weer in orde lijkt.
Is het kind bewusteloos?
Kijk dan of er iets in de mond zit en haal dit eruit. Controleer de ademhaling. Wikkel je kind in een deken en draai het op de zij. Buig het hoofd naar achteren, met de kin omhoog zodat de tong de keel niet bedekt. Op deze manier zijn de luchtwegen vrij. Laat ondertussen iemand alarmnummer 112 bellen.
Veilig in het verkeer
In het verkeer begint het met zelf het goede voorbeeld geven, zoals niet door het rode licht lopen. Neem de veiligste route, niet altijd de kortste. Kijk eerst eens samen bij het oversteken en laat daarna je kind zeggen of het veilig is om over te steken. Ga er vanuit dat een klein kind links en rechts nog niet uit elkaar kan houden.
In de auto
Ga je met de auto op pad? In Nederland móeten kinderen met een lengte tot 135 cm in een autostoeltje zitten. Het is belangrijk dat je een autostoeltje gebruikt én op de juiste manier gebruikt.
Door je kind in de juiste autostoel te vervoeren, de autostoel én je kind op de juiste wijze vast te zetten, heeft je kind veel minder kans op ernstige verwondingen bij een botsing.
Lees de uitgebreide informatie op www.veiligheid.nl.
Meer informatie
- Op www.veiligheid.nl kun je terecht voor informatie over veilig spelen, slapen, badderen, fietsen, sporten en nog veel meer. Want als jij zorgt voor een veilige omgeving, help je jouw kind om vrolijk op te groeien.
- Voor een cursus EHBO bij baby’s en kinderen kijk je op: www.rodekruis.nl/groningen.
Heb je nog vragen of wil je overleggen? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van jouw consultatiebureau.