Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Lutjegast

Geplaatst op: 23 november 2020

Er is vogelgriep in Nederland. Mocht u op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen tegenkomen, raak deze dan niet aan! Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten van de NVWA via telefoonnummer 045 546 31 88.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Lutjegast

In Lutjegast (gemeente Westerkwartier, provincie Groningen) is bij een legbedrijf met kippen vogelgriep vastgesteld. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 48.000 kippen. De ruiming is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wat moet u doen als u zieke of dode vogels ziet?
Mocht u op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen zien, meld dit dan bij het NVWA, Landelijk meldpunt voor dierziekten, via telefoonnummer: 045 546 31 88.

Wanneer vogels geïnfecteerd worden, worden vogels snel ziek. Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste symptomen zijn:

  • Algehele duidelijke sloomheid.
  • Vogels maken geen geluid meer.

In een later stadium volgt al snel plotselinge sterfte.
Het is belangrijk om als burger zieke of dode vogels niet zomaar op te pakken.

Vervoersverbod
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Lutjegast liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 21 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Lutjegast. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.