Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Rookvrije generatie (voor organisaties)

De Rookvrije Generatie is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en het Longfonds. Het doel van de Rookvrije Generatie is dat ieder kind dat nu wordt geboren, de kans moet krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Samen met alle GGD’en in Nederland en vele andere organisaties maakt GGD Groningen zich sterk voor een Rookvrije Generatie. Door onze steun te geven aan dit initiatief willen wij de generatie die nu opgroeit, beschermen tegen de gevolgen van (mee)roken en derdehands rook. Ook is het belangrijk dat kinderen niet verleid worden tot roken. Jaarlijks worden (landelijke en regionale) activiteiten en campagnes uitgevoerd waarin de link naar de Rookvrije Generatie wordt gelegd. Meer informatie vind je hier.

Rookvrij wordt de norm

Schoolterreinen zijn sinds 1 augustus 2020 rookvrij en op steeds meer plekken waar kinderen spelen en sporten wordt niet meer gerookt. Roken wordt steeds minder vanzelfsprekend en de stap naar hun eerste sigaret wordt daardoor voor jongeren steeds groter. Het inzetten voor een Rookvrije Generatie heeft ook effect op huidige rokers. Steeds meer mensen willen het goede voorbeeld geven aan hun (klein)kinderen en roken minder of zelfs niet in het bijzijn van kinderen. Of nog beter: stoppen zelfs met roken.

Draagvlak

Uit onderzoek in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat het draagvlak voor rookvrije locaties waar kinderen spelen, steeds meer groeit. De meeste Nederlanders vinden dat speeltuinen (91%), kinderboerderijen (92%) en sportterreinen (87%) geheel rookvrij moeten zijn.

Kinderen rookvrij laten opgroeien

GGD Groningen en de gemeenten stimuleren de aanleg van rookvrije zones rondom scholen, speelterreinen en andere plekken waar veel kinderen komen. Ook organisaties, verenigingen en instellingen worden opgeroepen om hun locaties rookvrij te maken. Iedereen kan helpen met het rookvrij maken van onze omgeving. GGD Groningen staat klaar om te inspireren en te ondersteunen. Ontdek wat jij kunt doen voor jouw gemeente, organisatie, sportvereniging en/of medewerkers.

Rookvrije organisatie

Ga jij ook met jouw organisatie aan de slag met een rookvrije omgeving? Wijs je medewerkers op de ondersteuningsmogelijkheden , doe mee aan Stoptober of maak je terrein rookvrij.

Contact

Heb jij ondersteuning nodig om jouw organisatie of vereniging rookvrij te maken? Neem dan gerust contact met ons op via info@ggd.groningen.nl. Samen dragen we bij aan een Rookvrije Generatie in Groningen.

Er zijn vanuit de landelijke campagne ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ verschillende materialen en toolkits beschikbaar om je verder te helpen. Bekijk hieronder hoe jij dit het beste kunt aanpakken.

Alle scholen zijn verplicht om een rookvrij terrein te hebben. Trimbos vertelt hoe.

De Rookvrije Generatie biedt hulp om de kinderopvang rookvrij te maken.

De sportvereniging rookvrij maken? De Rookvrije Generatie helpt jou daarbij.

Met rookvrij spelen, van speeltuin tot scouting, geef jij het goede voorbeeld. Lees verder hoe je dit aanpakt.

Rookvrije Zorg heeft een toolkit voor een rookvrije werk- en behandelcultuur ontwikkeld.

Steeds meer bedrijven worden rookvrij. Wat kan jouw organisatie doen?