Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Coronabesmetting primair onderwijs

Scholen hebben te maken met leerlingen of medewerkers die positief zijn getest voor COVID-19. Hier vind je informatie over de richtlijnen bij een besmetting op het primair onderwijs.

Afstandsregel: kinderen spelen nauwelijks een rol bij de verspreiding van het coronavirus. Daarom hoeven jonge kinderen tot en met 12 jaar geen 1,5 meter afstand te houden. Niet tot elkaar en ook niet tot oudere kinderen en volwassenen.

 

Is er iemand op school positief getest op corona? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek. Dit om de verspreiding van het virus te voorkomen. De GGD bepaalt welke maatregelen de school moet nemen. En of er meer personen getest moeten worden. Dit is afhankelijk van de situatie. De GGD neemt hierover contact op met de school.

 

De positief geteste leerling gaat thuis in isolatie. Klasgenoten mogen gewoon naar school, tenzij ze klachten krijgen die passen bij COVID-19. Ook leerkrachten en andere medewerkers die contact met het positief geteste kind hebben gehad, kunnen naar school. Zij moeten hun gezondheid extra goed in de gaten houden.

Dit doet de GGD

De GGD neemt contact op met de ouders van de leerling en bespreekt:

  • hoe lang het positief geteste kind in isolatie gaat
  • quarantaine-adviezen voor de privé-situatie
  • of het kind in de besmettelijke periode op school is geweest
  • is dit het geval, dan wordt de school geïnformeerd

Dit wordt van school verwacht

Is het kind in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de ouders van de leerlingen uit de groep van het positief geteste kind en de medewerkers die contact met het kind hebben gehad.

Informatiebrieven van het RIVM bij besmette leerling

 

De positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. De kinderen uit de klas van de positief geteste medewerker mogen gewoon naar school, tenzij ze klachten hebben die passen bij COVID-19. Ook collega’s die niet nauw in contact zijn geweest, kunnen naar school. Zij moeten hun gezondheid extra goed in de gaten houden.

Dit doet de GGD

De GGD neemt contact op met de medewerker en bespreekt:

  • hoe lang de medewerker in isolatie gaat
  • quarantaine-adviezen voor de privé-situatie
  • of de medewerker in de besmettelijke periode op school is geweest
  • is dit het geval, dan wordt de school geïnformeerd

Dit wordt van school verwacht

Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de ouders van de leerlingen uit de groep van de positief geteste medewerker.

Informatiebrieven van het RIVM bij besmette medewerker

Collega’s die nauw contact zijn (meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter) gaan in thuisquarantaine. Deze periode duurt 10 dagen, geteld vanaf het laatste contact met de positief geteste collega. Met de GGD wordt afgesproken hoe nauwe contacten worden geïnformeerd.

 

Een positief geteste leerling of medewerker is geen medische reden om de school te sluiten. Zijn er 3 of meer leerlingen / medewerkers positief getest in één groep? Dan vragen we je dit bij ons te melden per e-mail via monitoring@ggd.groningen.nl of telefonisch via 050-367 4000.

 

Scholen in het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs zijn open en de kinderen gaan naar school. Daarbij houden scholen zich aan de richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zij letten bijvoorbeeld goed op of kinderen klachten hebben die passen bij het coronavirus.

Meer informatie voor ouders, scholieren en onderwijspersoneel vind je op de pagina ‘Coronavirus en basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs’ op rijksoverheid.nl.

 

Bekijk hier het overzicht van de leefregels omtrent corona en alle informatiebrieven van het RIVM.

De laatste actuele informatie over corona van het RIVM vind je hier.