Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Veelgestelde vragen over corona op school

 

Met de beslisboom kun je bepalen of je kind wel of niet naar school/kinderopvang mag. De links naar de actuele versies, in Nederlands en Engels, staan hieronder.

 

 

Ja.

Huisgenoten moeten altijd in quarantaine, ook als het kinderen zijn. Als een ouder of een andere huisgenoot van kinderen corona-positief getest is, moeten de kinderen 10 dagen vanaf het laatste contact met die huisgenoot in quarantaine. De kinderen kunnen in die tijd niet naar school.

Hoe vervelend dit ook is, het betekent dat ze in huis echt afstand moeten bewaren tot de corona-positieve ouder. In die periode kan alleen een niet-besmette ouder / verzorger voor het kind zorgen.

Kan dit niet? Of lukt dit niet?

Dan duurt de quarantaine van het kind nog 10 dagen nadat de ouder met corona uit isolatie mag. De ouder mag op zijn vroegst 7 dagen na het begin van de klachten, én als hij / zij 24 uur klachtenvrij is, uit isolatie. Bij elkaar zit het kind dan dus 17 dagen of langer in quarantaine! En dat is erg lang.

 

Corona Melder geeft een melding aan mensen die meer dan 15 minuten binnen (ongeveer) anderhalve meter van een besmette persoon zijn geweest. Maar jongeren hoeven deze afstand onderling niet te houden. En voor jongeren gelden andere criteria om ze aan te merken als nauw contact, dan bij volwassenen. Ook worden op veel scholen de telefoons vaak voor het begin van de les ingezameld naast de docent. Leerlingen en medewerkers krijgen hierdoor soms onterecht een melding via de app. Dat kan voor onrust zorgen.

Wat doen wij om onterechte meldingen te voorkomen?

Bij jongeren tot 18 jaar is het niet altijd nodig de CoronaMelder te activeren. Als de besmette leerling de namen kent van alle nauwe contacten, is het niet nodig om een melding uit te sturen. Zijn er mogelijk nauwe contacten waarvan we de naam niet weten? Bijvoorbeeld door reizen met het openbaar vervoer? Dan kunnen we ervoor kiezen om de app wel te activeren. We vertellen de leerling dat medeleerlingen dan onterecht een melding kunnen ontvangen.

Wat kan school doen om onterechte meldingen te voorkomen?

Als school kun je leerlingen vragen de app binnen school in de pauzestand te zetten.
Lees op coronamelder.nl hoe je de app pauzeert.

 

Nee.

We verzoeken ouders altijd om de school te informeren bij besmetting van hun kind. En we merken gelukkig dat ouders dit ook bijna altijd doen. Maar we kunnen ouders niet verplichten om dit te melden.

 

Ja.

Zie: alle informatiebrieven in eenvoudige taal en in andere talen op de website van het RIVM. Gebruik liever deze versies dan eigen vertalingen.

 

Zie de vragen over corona en schoolfruit op de website van EU-schoolfruit.

 

Scholen kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan gezonde leerlingen via het programma De Gezonde School.

Je vindt hier tips en adviezen omtrent gezondheid van kinderen op school. Zoals kinderen regelmatig te laten bewegen buiten of binnen. En het belang van goede voeding en een goede weerstand.

Meer weten? Neem dan contact op met een van onze Gezonde School-adviseurs via 050 367 4000.