Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Week van de Mediawijsheid

Geplaatst op: 8 november 2019

Van 8 tot en met 15 november is het de Week van de Mediawijsheid. In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of toch vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boek? Als ouder is het belangrijk om je kind te begeleiden in de digitale wereld. Want internet biedt kansen, maar kent ook nadelen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij ervoor om aan of uit te staan?

Elke dag op internet
Tablet, mobiele telefoon, (spel)computer en tv zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Kinderen groeien ermee op. Zij zijn vaak al handiger in het gebruik van alle mogelijkheden dan hun ouders. Omdat digitale media en het internet de nodige invloed hebben op ons leven, is het voor ouders van belang dit meer te nemen in de opvoeding.

Je kind en internet
Het internet biedt veel kansen. Voorbeelden daarvan zijn: contact, informatie vinden, complimenten krijgen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Wat je met internet kunt, verandert elke dag. Blijf daarom in gesprek met je kind over digitale media. Vraag je kind waarmee hij online zoal mee bezig is, welke websites en apps hij leuk vindt en wat er op sociale media speelt. Het is goed om nu en dan mee te kijken met de online activiteiten van je kind.

Gezondheidsrisico’s
Kinderen en jongeren die hun mobiel, tablet of spelcomputer veel gebruiken, blijken vaker last te hebben van nek- en rugklachten, oogproblemen, (cyber)pesten en slaapproblemen. Kinderen die veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm, hebben bovendien minder tijd hebben voor gezonde activiteiten als buitenspelen en sporten.

Meer informatie
www.weekvandemediawijsheid.nl
www.mediawijsheid.nl/ouders
www.mediaopvoeding.nl
https://jekindopinternet.nl/
www.opvoeden.nl
www.veiliginternetten.nl