Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Logo GGD Groningen - 100-jarig jubileum
Waar ben je naar op zoek?

Zikavirus: gewijzigd reisadvies

Geplaatst op: 1 juli 2019

Sinds begin juni 2019 is het advies over het zikavirus aangepast. Inmiddels zijn de grootste uitbraken in Midden- en Zuid-Amerika en de Cariben weer voorbij. Het virus is nog wel aanwezig, maar in veel mindere mate. Daarmee is het risico op een infectie met het zikavirus nu sterk afgenomen.

Reisadvies
Daarom geldt het advies voor zwangeren, om niet op reis te gaan vanwege het risico op het zikavirus, nu niet meer. Dit advies geldt voor de hele wereld. Toch blijven reizigers een risicogroep voor het krijgen van muggenoverdraagbare ziekten zoals het zikavirus, maar ook chikungunya, knokkelkoorts en malaria. En dus krijgen reizigers nog steeds het advies om goede muggenwerende maatregelen te nemen in (sub)tropische gebieden.

Zwangeren
Zwangere vrouwen zijn in het algemeen kwetsbaarder voor infectieziekten en daarom moeten de risico’s van een reis altijd goed worden afwogen. Aan zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens adviseren we om naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau te gaan voor een persoonlijk advies. Bijvoorbeeld naar GGD Groningen.