Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Zomervakantie en corona: de adviezen van dit moment uitgelegd

Geplaatst op: 15 juli 2022

15 juli 2022

Nederland is weer open. Er zijn geen coronamaatregelen meer. Wel gelden er voor iedereen nog corona-adviezen, want het coronavirus is nog niet weg. Ga je deze zomer op reis? Of blijf je juist thuis? Wat je ook doet, het is goed om rekening te houden met elkaar. Daarom zetten we alle corona-adviezen die nu gelden voor je op een rij.

Corona-informatie voor reizigers

Ga je op reis naar het buitenland? Controleer de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je naar het buitenland reist.

Corona-adviezen voor iedereen

Met deze adviezen kun je besmetting voor jezelf en anderen zo veel mogelijk voorkomen. En houd je rekening met mensen die zich nog zorgen maken om hun gezondheid.

Handen wassen

Was vaak en goed je handen met water en zeep. Doe dit altijd als je thuiskomt of ergens op bezoek gaat.

Hoest of nies in je elleboog

Tijdens het hoesten en niezen komen veel vochtdruppeltjes vrij waar het coronavirus in kan zitten. De handen kunnen deze virusdeeltjes gemakkelijk overdragen. Door te hoesten of niezen in je elleboog verminder je de kans dat je het virus via je handen overdraagt.

Blijf thuis bij klachten en doe een test

Sinds 11 april 2022 is het testbeleid veranderd. Op een paar groepen na hoeven mensen zich niet meer te laten testen bij de GGD na een positieve zelftest. Maar iedereen mag zich op afspraak laten testen bij de GGD. Heb je een positieve zelftest en wil je je laten testen bij de GGD? Maak dan online een afspraak of bel. Je kunt aangeven bij welke testlocatie van GGD Groningen je getest wilt worden.

Zorg voor voldoende frisse lucht

Frisse lucht is belangrijk en helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat je thuis regelmatig je woning lucht. Door 15 minuten de ramen tegen elkaar open te zetten. Het RIVM adviseert dit onder andere te doen na het koken, douchen of nadat je met meerdere mensen in een ruimte bent geweest.

Met warmte of hitte in de zomer kan het erg prettig zijn om een airco of ventilator te gebruiken. Let op, airco’s en ventilatoren verversen de lucht niet, maar verplaatsen die alleen maar. Als je gasten hebt, probeer dan een luchtstroom door de airco of ventilator van persoon naar persoon te voorkomen.

Haal een vaccin, booster- of herhaalprik

Ook deze zomer kun je langskomen voor een vaccin, booster of herhaalprik als je deze nog niet hebt gehad. Let op, controleer voordat je langskomt eerst of je in aanmerking komt voor de herhaalprik op de website van de Rijksoverheid.

Heb je de basisserie, booster of herhaalprik nog niet gehad en kom je in aanmerking? Kom dan gerust langs op 1 van onze vaccinatielocaties.