Aandachtspunten Gemeentelijke (crisis-)noodopvanglocaties en opvanglocaties Oekraïne
Bij het openen van een opvanglocatie komen veel zaken kijken. GGD Groningen kijkt mee naar en adviseert over aspecten van hygiëne en veiligheid. Hieronder staan een aantal praktische zaken, die van belang zijn bij het openen van een opvanglocatie. We gaan graag voor het openen van een locatie in gesprek en geven dan een advies.
Vragen vanuit de gemeente
Zijn er vanuit de gemeente vragen over:
- geschiktheid van een opvanglocatie op gebied van bouw en/of inrichting
- verzoek (hygiëne) advies bezoek [bij voorkeur vóór opening]
- toesturen checklist en werkinstructie voor locatiemanagers
- of andere zaken
Stuur dan een mail naar: di@ggd.groningen.nl
Aandachtspunten praktische zaken
Laatste update: 31 augustus 2022
Voorafgaand aan het openen van een opvanglocatie dient een gemeente een aantal zaken te regelen. We noemen hier aandachtspunten. Een telefonisch hygiëne adviesgesprek of een hygiëne advies bezoek is aan te vragen via di@ggd.groningen.nl.
- Beschikbaarheid huisarts
- Beschikbaarheid tandarts
- Beschikbaarheid dierenarts
- Schoonmaakbedrijf: contract
- Met schoonmaakschema en frequentie voor een locatie waar 24/7 geleefd wordt
- Grote afvalcontainer: contract frequent ophalen
- Wasserij: voor beddengoed en handdoeken
- Wasmachine, droger, strijkvoorziening voor wassen kleding
- Inhoud EHBO koffer en BHV tas na gebruik aanvullen (door beveiliger)? AED in de buurt?
- Dierplaagbeheersing (indien nodig contract)
- [Kind]Veilige omgeving: water, verkeer
- Wifi verbinding
- In slaapzalen: gescheiden opvang van gezinnen, mannen alleen en vrouwen alleen
- Minimaal 10m2 ruimte per bewoner [5m2 slaap- en 5m2 leefruimte]
- Slaapruimtes: bedden minimaal 1m uit elkaar; bij voorkeur 1.5m (infectiepreventie)
- Voldoende toiletten en wastafels en/of douches
- Bij onvoldoende sanitair moet de frequentie van het reinigen (bijv.) naar 4x daags
- Voedselhygiëne:
- Korte termijn: voedsel door cateraar die HACCP gecertificeerd is
- Langere termijn: voldoende ruimte om zelf te koken, voedselopslag
- Producten en voorzieningen nodig voor opvang dienen in voldoende mate aanwezig te zijn voor het aantal mensen dat maximaal opgevangen kan worden op de locatie (vloeibare zeep, babyspullen, afvalbakken, linnengoed, schoonmaakspullen)
- Uitleg van apparaten met pictogrammen in Engels/|Arabisch/Oekraïens
- Infectiepreventie: handhygiëne, onderlinge afstand, gedragen kleding
- Legionellapreventie: een legionella risicoanalyse en -beheersplan is nodig
- Diervriendelijk en hygiënisch houden van huisdieren
- Vanaf 24 mei 2022 is de kwaliteit van de opvang van vluchtelingen en asielzoekers op passagiersschepen en hotelboten aangescherpt, met een landelijke checklist voor technische deel van de schepen. Een hygiëne adviesbezoek door deskundigen infectiepreventie van GGD Groningen op schepen is nu noodzakelijk.