Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Carbidschieten? Doe het veilig!

Geplaatst op: 14 december 2021

14 december 2021

Carbidschieten is een prachtig gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Je moet goed weten wat je doet als je met gas en vuur aan de slag gaat.

Daarom is de veiligheidscampagne rondom carbidschieten eind 2021 belangrijker dan ooit: hoe voorkom je dat er ongelukken gebeuren en hoe doe je recht aan deze mooie traditie? GGD Groningen ondersteunt de ‘Wie is de BOCK’ campagne. Dit jaar focust de campagne zich op gehoorbescherming. Heel belangrijk, want wist je dat de harde knallen kunnen zorgen voor blijvende gehoorschade? 80dB kan al tot gehoorschade leiden en een carbidknal is al gauw 100dB.

Veilig carbidschieten
Veel ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten en er niet aan te beginnen als je het nog nooit gedaan hebt. Een BOCK is een Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een ervaren carbidschieter die het carbidschieten checkt aan de hand van vijf veiligheidstips.

  1. Bereid je goed voor. En informeer bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  2. Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
  3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te brandwonden te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.
  4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
  5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Wie is de BOCK?
‘Wie is de BOCK’ is een campagne van Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis -het brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland-, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele gemeenten, GGD’en en particuliere initiatieven in Nederland.