Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe: aantal meldingen in 2022 steeg explosief

Geplaatst op: 26 juni 2023

26 juni 2023

Het aantal meldingen bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Groningen-Drenthe steeg in 2022 explosief. Er is sprake van een stijging van bijna 40 procent. De aflevering van het programma BOOS over The Voice of Holland was een belangrijke aanjager. Niet eerder was er zoveel aandacht voor seksueel geweld. Nu is het de taak aan ons allemaal om het onderwerp bespreekbaar te houden.

Meldingen in 2022

  • In 2022 kwamen in totaal 499 meldingen van seksueel geweld binnen bij het CSG Groningen-Drenthe.
  • Daarvan kwamen 162 meldingen uit Drenthe en 337 uit Groningen.
  • Bij 65 procent van het aantal meldingen had het seksueel geweld langer dan 7 dagen geleden plaatsgevonden.

Het CSG Groningen-Drenthe bood deze melders vanaf september 2022 gesprekken aan. In de laatste 4 maanden van 2022 maakten 30 personen hier gebruik van.

Media-aandacht activerend én steunend

De onthullingen in de media werkten voor slachtoffers zowel activerend als steunend. Het herinnerde aan iets wat ze zelf hebben meegemaakt. “Het is fijn dat ze zich door de verhalen van anderen gesterkt voelden om hulp te zoeken voor wat hen is overkomen. Tegelijkertijd deelden slachtoffers dat de aandacht in de media hen op onverwachte momenten confronteerde met eigen ervaringen en dat is soms heel pijnlijk,” vertelt Fetzen de Groot, coördinator van het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe.

Er is geen weg terug

Toch is het heel belangrijk dat we seksueel geweld bespreekbaar blijven houden. De Groot vertelt hierover: “Het thema heeft namelijk de neiging om stilletjes weer van tafel te sluipen. Dit komt omdat we de gedachten aan seksueel geweld en seksueel misbruik van kinderen zo schokkend vinden, dat we er liever niet over nadenken. Het is goed om te beseffen dat er veel meer slachtoffers zijn dan we denken. Er vindt veel verborgen misbruik plaats en daar mogen we onze ogen niet meer voor sluiten.”

Houd het gesprek open

CSG Groningen-Drenthe zet zich in 2023 opnieuw actief in om het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld op tafel te houden. Dit doet het CSG onder andere door dialogen, evenementen en campagnes te initiëren en organiseren. Iedereen kan wat betekenen voor iemand die seksueel misbruik heeft meegemaakt en daarover vertelt. Lees bijvoorbeeld deze gesprekstips (pdf, 5 MB).

24/7 hulp voor jou

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig?

  • Bel met het Centrum Seksueel Geweld via 0800 0188 (gratis en anoniem).
  • Chat met het Centrum Seksueel Geweld via chatmetcsg.nl (gratis en anoniem).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.centrumseksueelgeweld.nl.