Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Door hoge gasprijzen is Koolmonoxide (CO)-campagne belangrijker dan ooit

Geplaatst op: 12 november 2021

12 november 2021

Volgens Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting is de campagne ‘Stop CO-vergiftiging dit jaar belangrijker dan ooit. “We zien een stijging in het aantal meldingen rondom koolmonoxide ten opzichte van eerdere jaren. Daarom is het van groot belang dat mensen op de hoogte zijn van het gevaar van deze sluipmoordenaar”, aldus Rob Baardse, directeur van de Stichting.

Gevaarlijke situaties

In de praktijk komen Peter Schuurmans van Brandweer Nederland en zijn collega’s regelmatig gevaarlijke situaties tegen, als gevolg van de stijgende gasprijzen. Schuurmans: “Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die hun ventilatieroosters afplakken om zo stookkosten te besparen. Zo vergroten ze alleen het risico op een CO-vergiftiging. Een CO-melder is in het voorkomen van deze vergiftiging cruciaal. Niet alleen in de ruimte met de cv-ketel, maar ook bij andere verbrandingstoestellen.”

Slachtoffers

Helaas vallen er nog jaarlijks slachtoffers door een koolmonoxidevergiftiging. Dit gevaarlijke gas, ook wel bekend als de sluipmoordenaar, komt vrij bij een onvolledige verbranding. Bronnen zijn in veel Nederlandse huishoudens te vinden. Denk hierbij aan een cv-ketel, open haard of houtkachel. Omdat het gas geur- en kleurloos is, is de een koolmonoxidemelder de enige manier waarop mensen op tijd worden gewaarschuwd. Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat nog maar weinig Nederlanders zo’n CO-melder hebben, namelijk maar 25%.

Campagne

Met deze campagne willen Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s daar verandering in brengen. Samen voeren zij campagne om slachtoffers door CO-vergiftiging te voorkomen. Hierin is de belangrijkste boodschap: ventileer (laat 24/7 een raam of rooster op een kiertje staan), controleer (laat je verwarmingstoestel minimaal 1 x per jaar controleren door een vakman) en alarmeer (plaats een CO-melder). Meer informatie over koolmonoxide en de gevaren ervan, is te vinden op www.co-wijzer.nl.

Lees hier meer over de campagne.