Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Beschermd: Gezond eten Test met harmonica – concept

Deze inhoud is beschermd met een wachtwoord. Voer hieronder je wachtwoord in om het te bekijken:

’Veel mensen werken nu sinds de coronatijd meer thuis. Het is belangrijk om tijdens thuiswerken een vast eetritme te hebben. Door tijd en aandacht te hebben voor vaste eetmomenten voorkom je dat je teveel gaat snacken en blijf je op een gezond gewicht.

Wist je dat meer dan 6 keer eten op een dag slecht is voor je tanden? Wanneer je de hele dag door eet, heeft je gebit geen tijd om te herstellen.

  • Ontbijt, lunch en diner zoveel mogelijk op dezelfde tijden en probeer geen maaltijden over te slaan. Door een maaltijd over te slaan is de kans groter dat je later op de dag meer gaat eten.
  • Plan voor meerdere dagen vooruit, wat je’s avonds gaat koken. En doe de boodschappen in één keer. Het scheelt je een hoop tijd en de verleiding om eten te bestellen wordt minder groot.

 

Doe een eet-wissel

Gezond eten kan best lastig zijn. Grote veranderingen zijn soms moeilijk vol te houden. Zet daarom kleine stapjes.Doe een eet-wissel. Kies één ongezond product dat je dagelijks eet en vervang dit door iets gezonds. Bijvoorbeeld: wissel de chips in voor nootjes of vervang koek voor een banaan.

De meeste mensen pakken sneller eten als het voor het grijpen ligt. Als je meer moeite moet doen om eten te pakken, eet je het minder snel. Zet daarom gezond eten zoals fruit en groente in het zicht. Verstop ongezond eten zoals snoep en koek op, zodat je het minder snel ziet.

  • Zet een goedgevulde fruitschaal op de eettafel of in de keuken. Het ziet er gezellig uit en bovendien zal je sneller kiezen voor een stuk fruit tussendoor.
  • Ga je op pad? Zorg dat je voor onderweg een gezonde snack bij je hebt. Denk bijvoorbeeld aan snoepgroenten, fruit of wat nootjes.
  • Moet je de volgende dag buitenshuis werken? Maak je lunchpakket en tussendoortje(s) de avond van tevoren klaar. Dit bespaart je tijd de volgende ochtend en voorkomt dat je voor iets ongezonds kiest uit de kantine.
  • Meer tips voor een gezonde inrichting van het huis vind je op de website van het Voedingscentrum.

Wist je dat slecht slapen ervoor zorgt dat je minder snel vol zit na het eten en meer gaat snacken? Dit komt omdat stofjes in de hersenen die je hongergevoel regelen verstoord raken als je te weinig slaapt.

  • De receptensite van het Voedingscentrum biedt bijna 2.000 recepten. Ben je op zoek naar makkelijke, lekkere en vooral gezonde recepten? Dan ben je hier aan het juiste adres!
  • Deze recepten vind je ook in de app Slim Koken, ontwikkeld door het Voedingscentrum. Download gratis!
  • In de GGD AppStore vind je meerdere apps gericht op gezonde voeding, bijvoorbeeld Kies ik gezond? en Mijn Eetmeter van Voedingscentrum.
  • Ben je benieuwd of een voedingsproduct gezond is?
    De app Kies Ik Gezond? geeft je antwoord. Download hem in de GGD AppStore.
  • In bijna iedere supermarkt liggen receptenkaartjes die je kan gebruiken als inspiratie om te koken. Ook zijn er maaltijdpakketten te vinden inclusief een recept. Een handige manier om eens kennis te maken met een nieuw gerecht.
  • Vind je het lastig om een keer wat anders op tafel te zetten? Weet je niet wat je met bepaalde producten kunt maken? Laat je inspireren “Samen koken in het Westerkwartier’’. Op de facebookpagina staan verschillende recepten die uit voedzame en goedkope ingrediënten bestaan. Elke week komen er nieuwe recepten bij!

Ben je benieuwd of je dagelijks voldoende vitamines, mineralen en voedingstoffen binnenkrijgt? Vul dan eens de Eetmeter van het Voedingscentrum in. De Eetmeter is een dagboek waarin je dagelijks bijhoudt wat je eet en drinkt. Je ziet direct hoeveel energie en voedingstoffen je hebt binnengekregen. Ook krijg je een advies hoe je jouw eetpatroon kan verbeteren.

Een gezond eetpatroon bestaat uit minstens 3 porties groenten en 2 porties fruit per dag. Eet je voldoende groenten en fruit, dan verlaag je het risico op ziekten. Veel Nederlanders eten te weinig groenten en fruit. Toch is het niet moeilijk om aan je dagelijkse portie te komen. Hier onze tips:

  • Ontbijt, lunch en snack met groenten. Start bijvoorbeeld je dag met een stuk fruit in de yoghurt. Leg eens op je boterham plakjes komkommer, tomaat of reepjes paprika.
  • Maak verse soep of een (groene) smoothie van overgebleven groenten.
  • Diepvriesfruit  en groenten kun je inslaan zodat je sowieso áltijd  groenten en fruit in huis hebt.
  • Deel je bord anders in. Neem minder rijst, aardappels, pasta en vlees en juist méér groenten. Kies in plaats van 1 soort groente, 2 soorten.
  • Vervang de aardappels, rijst en pasta eens door de groenten varianten. Maak bijvoorbeeld een keer patat van zoete aardappel, pastinaak of gele biet. Of vervang de spaghetti door courgette linten en rijst door bloemkoolrijst.
  • Ben je benieuwd hoe een dagelijks portie groenten en fruit eruit ziet? Hieronder zie je een voorbeeld van een dagelijks portie groenten. Kijk voor meer foto’s met voorbeelden op de website van het Voedingscentrum

Bron: Voedingscentrum

 

Wist je dat groenten en fruit vol voedingsvezels zitten? Deze vezels houden je darmen gezond en zorgen ervoor dat je goed naar het toilet kan.

Tijdens het eten televisie kijken, appen of je mail bekijken? We doen het allemaal wel eens. Toch reageert ons lichaam veel beter op eten met aandacht. Door rustig te eten, kleine hapjes te nemen en goed te proeven zit je eerder vol en geniet je van de maaltijd.

Wist je dat goed kauwen tijdens de maaltijd ervoor zorgt dat er meer smaak vrijkomt? Hierdoor proef je meer van je eten.

Wist je dat als je begint met eten je hersenen 20 minuten nodig hebben om te meten of je vol zit? Eet je snel, dan loop je kans om meer te eten dan je nodig hebt.

Hoe eet je met meer aandacht? Hier onze tips:

  • Eet zittend op een rustige plek waar jij je prettig voelt.
  • Eet zonder afleiding. Geef jezelf de kans om je aandacht op je maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder tv, radio, krant, boek, mobiel of computer.
  • Probeer echt te proeven en te ruiken wat je eet. Hoe voelt het voedsel in je mond, wat merk je allemaal op?
  • Laat je eens verrassen door de nasmaak. Wacht eens een tijdje nadat je iets op hebt voordat je aan het volgende begint. Kijk of er een nasmaak is en hoe lang je die kan proeven. Dat is vaak verrassend lang en lekker.

Wie vaak alcohol drinkt, gaat zich minder fit voelen. Het drinken van alcohol verhoogt de kans op ziekten, hersenschade en je gaat er minder goed door slapen. Het advies is om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.

  • Wil je minderen met drinken of helemaal stoppen? De MAXX app helpt je daarbij. Met behulp van de app stel je een doel voor jezelf en houd je bij hoeveel alcohol je drinkt. Maxx helpt je tijdens moeilijke momenten en geeft tips om je doel te behalen. Je kunt de app hier downloaden in de GGD App Store.
  • Ben jij door het vele thuiszitten meer alcohol gaan drinken? Overweeg dan eens mee te doen met IkPas. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Benieuwd wat dit oplevert? Meld je hier aan.

Wie vaak alcohol drinkt, gaat zich minder fit voelen. Het drinken van alcohol verhoogt de kans op ziekten, hersenschade en je gaat er minder goed door slapen. Het advies is om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.

  • Wil je minderen met drinken of helemaal stoppen? De MAXX app helpt je daarbij. Met behulp van de app stel je een doel voor jezelf en houd je bij hoeveel alcohol je drinkt. Maxx helpt je tijdens moeilijke momenten en geeft tips om je doel te behalen. Je kunt de app hier downloaden in de GGD App Store.
  • Ben jij door het vele thuiszitten meer alcohol gaan drinken? Overweeg dan eens mee te doen met IkPas. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Benieuwd wat dit oplevert? Meld je hier aan.

Gezonde voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dat begint al tijdens de zwangerschap. Kinderen die op jonge leeftijd al leren om gezond te eten zullen dat later ook gaan doen. Als ouder speel je dus een belangrijke rol in het aanleren van gezond eten bij kinderen. Maar hoe doe je dit? En hoe zorg je dat kinderen gezond eten leuk en lekker vinden?

  • Het Voedingscentrum geeft handige tips over gezond eten voor tijdens de zwangerschap en voor ouders van kinderen 1 tot 3 jaar en 4 tot 13 jaar.
  • Met behulp van de app Gezond Groeien krijg je antwoorden op vragen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap en voor je kindje. Ook vind je er tips, weetjes en recepten. Download de app via de GGD AppStore.
  • Stichting Kind en Voeding is opgericht om (groot)ouders en kinderen bewust te maken van het belang van natuurlijke voeding voor de gezondheid. Neem eens een kijkje op de website om te zien wat zij organiseren in de buurt van Groningen. Ook vind je er recepten speciaal voor kinderen.