Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Bewegen

Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Bewegen hoort daarbij. Bewegen is goed voor je lichaam, en ook voor je hoofd! Door meer te bewegen worden je botten en spieren sterker. Je voelt je fitter, gelukkiger en meer ontspannen. Bewegen is ook goed voor je weerstand: je wordt minder snel verkouden en minder snel ziek.

Overdag bewegen helpt je om ´s nachts beter te slapen.

Bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Lopend of op de fiets naar de supermarkt, het huishouden doen, een keer vaker de trap op, een (lunch)wandeling of spelen met de kinderen. Elke minuut die je beweegt, helpt! Hieronder lees je onze tips.

Bewegen is gezond, maar hoeveel is voldoende?

Samen wandelen is veel leuker dan alleen! Wanneer je samen een wandelafspraak maakt, helpt het je om ook echt de deur uit te gaan. Daarnaast zorgt een wandeling vaak voor een goed gesprek.

  • Zoek je een wandelmaatje in Groningen? Iemand om samen mee te wandelen? Plaats op wandelmaatjes in Groningen je oproep, of reageer op andere oproepen.
  • Naast een wandelmaatje kan je op zoek naar een wandelclub. Op de Wandelzoekpagina kan je in de provincie Groningen zien welke wandelclubs actief zijn.

Normaal blijf je tijdens gamen op de bank zitten, maar er zijn ook genoeg spellen die helpen om in beweging te komen.

  • Ken je de Wii nog? Met Wii Sports speel je een potje tennis, honkbal of boksen gewoon vanaf je woonkamer.
  • Tijdens de Just Dance games voor de Xbox en Playstation dans je op verschillende popliedjes.
  • Met De Ring Fit Adventures voor Nintendo Switch doe je allerlei fitnessoefeningen om de gamewereld te ontdekken en monsters te verslaan.

Olga Commandeur en Duco Bauwens stimuleren elke Nederlander om mee te bewegen tijdens het tv-programma ‘Nederland in Beweging’. Het programma richt zich vooral op mensen van boven de vijftig jaar, maar iedereen kan natuurlijk meedoen! Meedoen betekent dat je al een kwartier beweegt van het aanbevolen dagelijkse half uur. Het programma wordt iedere werkdag ’s ochtends om 9.15 uur uitgezonden op NPO1.

Ouderen bewegen vaak te weinig, en dat terwijl elke dag beweging juist extra belangrijk is op latere leeftijd. Bewegen zorgt ervoor dat je gezond ouder wordt. Je botten en spieren blijven sterk en je voelt je fitter en vrolijker door te bewegen. Ook neemt het risico op vallen af. Twijfel je om te bewegen door een blessure of ziekte? Vraag je huisarts of behandelaar om advies.

  • VeiligheidNL heeft video’s met beweegtips voor ouderen. Deze zeven kleine beweegtips helpen je om in de benen te komen tijdens de dagelijkse activiteiten. Zo kun je tijdens het bellen je tenen strekken voor soepele voeten en meer balans.
  • Meer tips nodig om vanuit huis in beweging te komen? De BeterOud-inkoppertjes zijn beweegtips speciaal voor ouderen om vanuit huis en in de buurt in beweging te komen. Klik op de plaatjes voor meer informatie.
  • Wil je graag in beweging komen en anderen ontmoeten? Oldstars biedt verschillende sporten aan voor 55-plussers, zoals tennis, basketbal of hockey. Kijk op de kaart voor een locatie bij jou in de buurt.

Elke dag een wandeling maken is goed voor je gezondheid. De Ommetje-app, ontwikkeld door de Hersenstichting, helpt je daarbij. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie. Zo kun je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent.

Met The Daily Mile heb je een goed start of onderbreking van de dag. Plan in je agenda een kwartiertje in de ochtend of middag om te gaan lopen of rennen. Ga eens wandelend vergaderen met oortjes in of nodig een collega, vriend of familielid uit om (op afstand) mee te wandelen of joggen. Zorg ervoor dat het leuk is om te doen! Veel kinderen en leerkrachten op scholen gingen je al voor.

  • Waarom is wandelen zo goed voor je brein? Erik Scherder legt het uit in dit filmpje.

Wandelen of fietsen is een heerlijke manier om je omgeving te verkennen en tegelijkertijd in beweging te zijn. Op zoek naar een leuke route vlakbij? Hier zijn onze tips:

 • Met de eRoutes-app ontdek je nieuwe wandel- en hardlooproutes, ook vanaf je eigen voordeur! Kies een afstand en de app zoekt direct de route voor je uit. Bekijk en download hier de eRoutes-app.
 • Op de website van Routebureau Groningen staan veel verschillende wandelroutes en fietsroutes in de omgeving van de stad Groningen. Welke lijkt jou mooi om te doen? Je kan ook je eigen fietsroute samenstellen via het fietsnetwerk.
 • Nog meer mooie wandelroutes en fietsroutes vind je op de website van het Groninger Landschap.
 • Een leuke manier om de stad te verkennen is door middel van een stadwandeling. Kijk op Visit Groningen voor stadswandelingen met ieder een uniek thema.
 • Speciaal voor nieuwe studenten zijn er vijf trails door de stad Groningen gemaakt om hen wegwijs te maken in het Groningse studentenleven. De trails zijn gericht op internationale studenten, maar uiteraard kan iedereen de routes lopen. Klik hier voor de routes en meer informatie over de trails.
 • Speciaal voor kinderen is er in Zoutkamp een Kinderfietsroute Tijdens het fietsen speel je samen een spannend spel. Doen jullie mee? Kijk hier voor meer informatie over de route en hoe het werkt.

Doortrappen Groningen helpt je om fit en veilig te kunnen blijven fietsen. Fietsen is fijn! Je blijft langer gezond en zelfstandig. En je houdt contact met andere mensen. Doortrappen Groningen bestaat uit verschillende fietsactiviteiten bij jou in de buurt. Denk aan groepsfietstochten, voorlichtingen over de e-bike en fietsclinics. Je kunt er gratis aan meedoen.

 • Bewegen is goed voor de gezondheid. Hoe meer beweging kinderen en jongeren krijgen, hoe beter.

Kinderen die bewegen ontwikkelen zich beter dan kinderen die weinig bewegen. Ook vergroot beweging bij kinderen het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

  • Bslim organiseert in de wijken van de gemeente Groningen allerlei gratis sport- en beweegactiviteiten voor de jeugd tussen 4 en 15 jaar. Kijk op de site voor het sportaanbod per wijk.
  • Nog meer inspiratie nodig? Het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) geeft leuke tips over hoe je als gezin in beweging kan blijven. Je vind er ook tips over gezond eten en genoeg slapen

Vind je het leuk om buiten te zijn? Tuinieren is een goede manier om in beweging te blijven. Je kunt het gras maaien, bloemen planten of de tuin harken: allemaal activiteiten waar je fit van wordt!

Sporten is gemakkelijker vol te houden als je het leuk vindt om te doen.

Weet je niet precies welke sport bij je past? Doe dan de Sportkeuzetest van NOC-NSF. Binnen een paar minuten kun je te weten komen welke sport geknipt is voor jou. Op zoek naar een sport voor je kind? Doe dan deze sportkeuzetest.

Zwemmen is goed voor je lichaam en hoofd! Door te zwemmen werk je aan je conditie en sterkere botten. Ook is zwemmen goed voor je hart, bloedvaten en spieren. Baantjes trekken brengt je ook tot rust en zorgt voor ontspanning.

  • Op zoek naar een zwembad in jouw buurt? Op waargaanwezwemmen.nl vind je een overzicht van alle zwembaden in de provincie Groningen.
  • Woon je in de buurt van de stad Groningen? Sport050 geeft een overzicht waar alle openbare zwembaden in de buurt van Groningen te vinden zijn.

Alleen sporten is leuk, maar met anderen sporten is nog gezelliger. Door bij een sportvereniging aan te sluiten, leer je nieuwe mensen kennen, krijg je les van een trainer en kun je meedoen aan wedstrijden en competities.

  • Ben je benieuwd welke sportverenigingen in jouw buurt te vinden zijn? Op Sport.nl    zoek je makkelijk een vereniging bij jou in de buurt. Je zoekt op sport en op plaatsnaam, of naar verenigingen in een straal van 3, 5 of 10 kilometer vanaf jouw huidige locatie.
  • Woon je in buurt van de stad Groningen? Neem dan eens een kijkje op de website van Sport050. Hier vind je een aanbod van alle sporten in Groningen.

Wist je dat? Er is onderzocht dat mensen die buiten sporten zich fitter voelen dan mensen die binnen sporten. Door buiten te sporten kun je ook genieten van alles wat er in de omgeving te zien is. Er zijn genoeg sporten die je buiten kan doen. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, yoga en zwemmen.

  • Inspiratie nodig? Kijk op de website van sport050 voor de mogelijkheden in Groningen. Kijk hier voor alle openbare sportplekken in de stad Groningen.

Wil je in beweging zijn en tegelijkertijd iets verdienen? Dat kan door een actieve bijbaan te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een krantenwijk, post bezorgen of samen wandelen met ouderen. Weer of geen weer, met deze bijbaantjes kom je genoeg buiten en blijf je fit.

Wat je beperking ook is, er is altijd een manier waarop jij kan sporten en bewegen.

 • Ben je op zoek naar een leuke sport?
  De provincie Groningen helpt je graag bij het vinden van een geschikte vorm van sport of bewegen.
 • Op de website van Uniek Sporten vind je het hele sport- en beweegaanbod in de provincie Groningen en nieuws over sporten met een beperking.
 • Staat jouw sport er niet tussen of kun je jouw favoriete sport niet vinden?
  Kijk dan op de sportzoeker.
 • Heb je vragen of wil je persoonlijk verder geholpen worden? Dan kun je de contactpersoon uit jouw gemeente benaderen.

Benieuwd naar meer tips om in beweging te komen? Kijk hier voor inspiratie vanuit de landelijke campagne ‘ Fit op jouw manier’.