Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Bewegen

Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Bewegen hoort daarbij. Bewegen is goed voor je lichaam, en ook voor je hoofd! Door meer te bewegen worden je botten en spieren sterker. Je voelt je fitter, gelukkiger en meer ontspannen. Bewegen is ook goed voor je weerstand: je wordt minder snel verkouden en minder snel ziek.

Overdag bewegen helpt je om ´s nachts beter te slapen.

Bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Lopend of op de fiets naar de supermarkt, het huishouden doen, een keer vaker de trap op, een (lunch)wandeling of spelen met de kinderen. Elke minuut die je beweegt, helpt! Hieronder zie je onze tips.


Beweegrichtlijnen voor gezond bewegen

Bewegen is gezond, maar hoeveel is voldoende?


Zomeractiviteiten voor kinderen en jeugd

In de zomervakantie hoeft geen kind of jongere zich te vervelend in Groningen! Het kinder-, jeugd- en jongerenwerk van WIJ Groningen organiseert namelijk allemaal activiteiten bij jou in de buurt. Op de website van Check 050 vind je het actuele aanbod per wijk. Neem zeker een kijkje om te zien wat er voor leuks te doen is in de zomer.


Zoek een wandelmaatje

Samen wandelen is veel leuker dan alleen! Wanneer je samen een wandelafspraak maakt, helpt het je om ook echt de deur uit te gaan. Daarnaast zorgt een wandeling vaak voor een goed gesprek.

  • Zoek je een wandelmaatje in Groningen? Iemand om samen mee te wandelen? Plaats op wandelmaatjes in Groningen je oproep, of reageer op andere oproepen.
  • Ben je student in Groningen en zou je graag met een mede-student een rondje wandelen? Meld je aan via RUG walks en ontmoet een ander.
  • Naast een wandelmaatje kan je op zoek naar een wandelclub. Op de Wandelzoekpagina kan je in de provincie Groningen zien welke wandelclubs actief zijn.

 


Gamen en bewegen: het kan!

Normaal blijf je tijdens gamen op de bank zitten, maar er zijn ook genoeg spellen die helpen om in beweging te komen.

  • Ken je de Wii nog? Met Wii Sports speel je een potje tennis, honkbal of boksen gewoon vanaf je woonkamer.
  • Tijdens de Just Dance games voor de Xbox en Playstation dans je op verschillende popliedjes.
  • Met De Ring Fit Adventures voor Nintendo Switch doe je allerlei fitnessoefeningen om de gamewereld te ontdekken en monsters te verslaan.


TV-programma ‘Nederland in beweging’

Olga Commandeur en Duco Bauwens stimuleren elke Nederlander om mee te bewegen tijdens het tv-programma ‘Nederland in Beweging’. Het programma richt zich vooral op mensen van boven de vijftig jaar, maar iedereen kan natuurlijk meedoen! Meedoen betekent dat je al een kwartier beweegt van het aanbevolen dagelijkse half uur. Het programma wordt iedere werkdag ’s ochtends om 9.15 uur uitgezonden op NPO1.


Beweegtips voor ouderen

Ouderen bewegen vaak te weinig, en dat terwijl elke dag beweging juist extra belangrijk is op latere leeftijd. Bewegen zorgt ervoor dat je gezond ouder wordt. Je botten en spieren blijven sterk en je voelt je fitter en vrolijker door te bewegen. Ook neemt het risico op vallen af. Twijfel je om te bewegen door een blessure of ziekte? Vraag je huisarts of behandelaar om advies.

  • VeiligheidNL heeft video’s met beweegtips voor ouderen. Deze zeven kleine beweegtips helpen je om in de benen te komen tijdens de dagelijkse activiteiten. Zo kun je tijdens het bellen je tenen strekken voor soepele voeten en meer balans.
  • Meer tips nodig om vanuit huis in beweging te komen? De BeterOud-inkoppertjes zijn beweegtips speciaal voor ouderen om vanuit huis en in de buurt in beweging te komen. Klik op de plaatjes voor meer informatie.
  • Op vrijdag 4 juni 2021 organiseert het Nationaal Ouderenfonds de tweede Nationale Balkon Beweegdag! Van bewegen tot dansen, bingo of zingen, alles kan en mag op Balkon Beweegdag. Informeer bij jouw woon- of zorglocatie naar de mogelijkheden.

Ommetjes maken met de Hersenstichting

Elke dag een wandeling maken is goed voor je gezondheid. De Ommetje-app, ontwikkeld door de Hersenstichting, helpt je daarbij. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie. Zo kun je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent.


Kwartiertje lopen of rennen met The Daily Mile

Met The Daily Mile heb je een goed start of onderbreking van de dag. Plan in je agenda een kwartiertje in de ochtend of middag om te gaan lopen of rennen. Ga eens wandelend vergaderen met oortjes in of nodig een collega, vriend of familielid uit om (op afstand) mee te wandelen of joggen. Zorg ervoor dat het leuk is om te doen! Veel kinderen en leerkrachten op scholen gingen je al voor.


Wandelroutes vanaf je voordeur, da’s handig!

Met de eRoutes-app ontdek je nieuwe wandel- en hardlooproutes, ook vanaf je eigen voordeur! Kies een afstand en de app zoekt direct de route voor je uit.


 Speciaal voor ouders en kinderen

Allesoversport is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op deze website vind je veel informatie over sport en bewegen, zoals:

Thuis bewegend leren, hoe doe je dat als ouder? Leuke energizers, buiten leren of lekker dansen! En hoe kun je bewegend leren met kinderen?

Buitenspelen: goed voor jong en oud!

Bewegen is goed voor de gezondheid. Hoe meer beweging kinderen en jongeren krijgen, hoe beter. In coronatijd gaat sporten en bewegen anders dan anders.

Kinderen die bewegen ontwikkelen zich beter dan kinderen die weinig bewegen. Ook vergroot beweging bij kinderen het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

  • Bslim organiseert in de wijken van de gemeente Groningen allerlei gratis sport- en beweegactiviteiten voor de jeugd tussen 4 en 15 jaar. Kijk op de site voor het sportaanbod per wijk.
 •  Nog meer inspiratie nodig?
  • Het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) geeft leuke tips over hoe je als gezin in beweging kan blijven. Je vind er ook tips over gezond eten en genoeg slapen

 Bewegen door te tuinieren

Vind je het leuk om buiten te zijn? Tuinieren is een goede manier om in beweging te blijven. Je kunt het gras maaien, bloemen planten of de tuin harken: allemaal activiteiten waar je fit van wordt!


Sport met plezier

Sporten is gemakkelijker vol te houden als je het leuk vindt om te doen.

Weet je niet precies welke sport bij je past? Doe dan de Sportkeuzetest van NOC-NSF. Binnen een paar minuten kun je te weten komen welke sport geknipt is voor jou. Op zoek naar een sport voor je kind? Doe dan deze sportkeuzetest.


Zwem je fit

Zwemmen is goed voor je lichaam en hoofd! Door te zwemmen werk je aan je conditie en sterkere botten. Ook is zwemmen goed voor je hart, bloedvaten en spieren. Baantjes trekken brengt je ook tot rust en zorgt voor ontspanning.

  • Op zoek naar een zwembad in jouw buurt? Op waargaanwezwemmen.nl vind je een overzicht van alle zwembaden in de provincie Groningen.
  • Woon je in de buurt van de stad Groningen? Sport050 geeft een overzicht waar alle openbare zwembaden in de buurt van Groningen te vinden zijn.

Meld je aan bij een sportvereniging

Alleen sporten is leuk, maar met anderen sporten is nog gezelliger. Door bij een sportvereniging aan te sluiten, leer je nieuwe mensen kennen, krijg je les van een trainer en kun je meedoen aan wedstrijden en competities.

  • Ben je benieuwd welke sportverenigingen in jouw buurt te vinden zijn? Op Sport.nl    zoek je makkelijk een vereniging bij jou in de buurt. Je zoekt op sport en op plaatsnaam, of naar verenigingen in een straal van 3, 5 of 10 kilometer vanaf jouw huidige locatie.
  • Woon je in buurt van de stad Groningen? Neem dan eens een kijkje op de website van Sport050. Hier vind je een aanbod van alle sporten in Groningen.

Kom in beweging en beloon jezelf

Een gezonde leefstijl nastreven is belangrijk, maar hoe houd je het ook vol? SamenGezond is hiervoor jouw steuntje in de rug. Met interessante artikelen, leuke tips, coaching en een app word je in kleine stapjes begeleid naar een betere gezondheid. Of je nu meer wil bewegen, vaker ontspannen, gezonder eten of juist wil afvallen. Iedereen kan meedoen. Met het Weekdoel in de app word je uitgedaagd om elke dag te bewegen én je word er ook nog eens voor beloond.

Doe ook mee met SamenGezond


Kom buiten in beweging buiten

Wist je dat? Er is onderzocht dat mensen die buiten sporten zich fitter voelen dan mensen die binnen sporten. Door buiten te sporten kun je ook genieten van alles wat er in de omgeving te zien is. Er zijn genoeg sporten die je buiten kan doen. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, yoga en zwemmen.

  • Inspiratie nodig? Kijk op de website van sport050 voor de mogelijkheden in Groningen. Kijk hier voor alle openbare sportplekken in de stad Groningen.
  • Ken je beweegtuinen al? Deze plekken zijn te vinden in een park of plantsoen waar fitnessapparaten staan. In Delfzijl, Farmsum of Spijk is in juni een aantal momenten gepland waar je gratis begeleiding kunt krijgen van een sportcoach. Kijk hier voor meer informatie.