Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Ontspannen

Als je aan gezondheid denkt, denk je snel aan je lijf. Aandacht voor je hoofd is net zo belangrijk. Het leven is onzeker. Je maakt je misschien zorgen over je werk of je gezondheid. Dat kan spanning geven. Door te ontspannen blijf je fit, maar hoe doe je dat? Dit is voor iedereen anders. Lees hieronder onze tips.

Frisse buitenlucht en een groene omgeving zorgen voor ontspanning.

Onze tip: op de website van Visit Groningen vind je hele mooie gratis wandelroutes in de provincie Groningen. Lekker een frisse neus halen in de natuur of een tocht maken langs de verhalen van het verleden: wandelen in Groningen doet je goed.

Of doe eens een stadswandeling. De Rijksuniversiteit Groningen biedt een gratis stadswandeling aan als onderdeel van het Aletta-jaar. Download de route hier.

Door een ander te helpen maak je niet alleen de ander blij, maar ook jezelf. Heb je wel eens aan vrijwilligerswerk gedacht? Dat is een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Of stuur eens een kaartje naar een vriend of familielid. Een klein gebaar kan al veel betekenen. Hier een paar tips:

    • Een gebaar dat voor jou klein voelt, maar voor de ander heel waardevol is. Dat is een Carlosmomentje; klein gebaar, groot geluk. Kijk op de website voor meer inspiratie en het downloaden van de Geluksapp.
    • Op de website van Random acts of Kindness vind je heel veel ideeën om iets liefs voor een ander te doen. Let op: De website is in het Engels.
    • Wil jij iets voor een ander betekenen in je vrije tijd? Kijk dan eens naar vrijwilligerswerk dat bij je past. Op de website van vrijwilligersgroningen vind je per gemeente in Groningen vacatures en informatie waar je terecht kan voor vragen. Op Link050 zie je het aanbod per wijk in de stad Groningen. Ook Humanitas en het Rode Kruis zijn altijd op zoek naar vrijwilligers.
    • Word maatje! Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht of begeleiding nodig heeft. Kijk op maatjesgezocht voor een maatjesproject bij jou in de buurt.
    • Via Omapost stuur je gemakkelijk een kaartje met een foto van je smartphone naar jouw opa en oma. Ook kan je iemand aanmelden die wel een kaartje kan gebruiken. Of meld je zelf aan. Via omapost.nl kun je iemand aanmelden die wel een kaartje kan gebruiken. Of meld jezelf aan om een kaartje te sturen.
    • Wil je iets bijdragen om eenzaamheid tegen te gaan? Kijk op eentegeneenzaamheid.nl voor tips wat jij kan doen.

De coronatijd was geen gemakkelijke tijd voor jongeren. Je kan daar nog steeds last van hebben. Je voelt je misschien sneller verveeld en alleen. Weet dat je niet de enige bent.

    • Hoe groot of klein je probleem ook is. Bij Jongeren Hulp Online vind je snel, anoniem en gratis hulp. Via de chat of telefoon. Er zijn meer dan 20 hulplijnen die voor je klaar staan met een luisterend oor en deskundig advies.
    • Op de website Jouw GGD vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel, seks of onderwerpen waar je liever niet thuis over praat. Er is ook een anonieme chat van jouwGGD waar je direct je vraag kan stellen.
    • Psychologe Daisy Veenstra maakt Nederlandstalige raps, met een psychologische boodschap, via Tik Tok.
    • Speciaal voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar is er de Alles Oke? Hulplijn. Hier kun je elke dag tussen 14:00 en 22:00 uur praten over alles wat je bezighoudt.
    • Benieuwd naar wat jongeren bezighoudt in de stad Groningen? Spot TV is het online tv-kanaal voor en door jongeren in Groningen. Bekijk de video’s die zij maken of bezoek een van de events. In Spot TV Zoekt balans gaan de video’s over de link tussen mentale en lichamelijke gezondheid.
    • Met de medewerkers van de Kindertelefoon kun je over alles praten. Elke dag van 11:00 tot 21:00 uur staan de vrijwilligers voor je klaar. Bellen is gratis en anoniem.
    • Frisse Gedachtes is een studentenbeweging die wil zorgen voor een beter studentenwelzijn. Je kan er als student anoniem chatten met psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen, gekoppeld worden aan een mede-student om een rondje te wandelen, of deelnemen aan een evenement.

Zingen maakt je vrolijk, geeft een gelukkig gevoel en zorgt voor minder stress en angst. Door te zingen kun je goed ontspannen en krijg je meer energie. Zet je favoriete karaoke liedje aan en zing lekker mee. Of sluit je aan bij een zanggroep of koor in de buurt.

    • Heb je corona gehad en nog steeds last van klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn of een somber gevoel? Het 6-weekse onlineprogramma ‘Zing je sterk’ helpt je om weer vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam. Plezier in het zingen, vertrouwen en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal. Zangervaring is niet nodig. Interesse om deel te nemen? Meld je aan via zingjesterk.nl.

Voldoende slaap is belangrijk om tot rust te komen en gezond te blijven. Als je genoeg hebt geslapen, dan voel je je fit en uitgerust. Slaap je te weinig, dan ben je overdag moe en heb je vaak ook een slechter humeur. Ook concentreren en leren is dan moeilijker.

    • De meeste jongeren hebben ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig. Voor volwassenen is dit zo’n 7 uur per nacht.
    • Slaap je slechter de laatste tijd? Volg de gratis online trainingen van Lentis over lekker slapen en minder piekeren.
    • Wanneer je langer last hebt van langdurige slapeloosheid is het belangrijk om hulp te zoeken. Neem contact op met je huisarts, hij of zij kan je doorverwijzen naar hulp. Je hoeft dit niet alleen op te lossen.

Dankbaar zijn betekent dat je aandacht hebt voor de goede dingen in het leven. Mensen die dankbaar zijn kunnen beter omgaan met pech en nare gedachten. Wist je dat je dankbaar zijn kan trainen?

Met de gratis app Zo Erg Nog Niet (ZENN) kan je zes weken lang oefenen om meer stil te staan bij leuke dingen. Bijvoorbeeld door het maken van foto’s of het bijhouden van een dagboek. Nieuwsgierig? Lees meer over de ZENN app.

Heb je last van somberheid of maak je je zorgen over iets? Blijf er niet mee lopen en praat erover. Je kunt met familie of vrienden praten, maar soms lukt dit niet of wil je dit niet. Je kan het dan met een professional bespreken.

    • Zoek je een professional die goed naar jou kan luisteren? Praat erover met je huisarts, praktijkondersteuner ggz of met iemand van het wijkteam. Vaak kunnen zij je ondersteunen en verder helpen.
    • Heb je vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden? Bij het jeugdgezondheidsteam (JGZ) in jouw buurt kun je als ouder, verzorger en jongere terecht met deze vragen.
    • Neem gerust contact op met onze Telefonische Advisering via 050 367 49 91 of via WhatsApp: 06 52 57 92 53. Bereikbaar: maandag t/m vrijdag, 8.00 – 17.00 uur. We zijn er ook voor je als je behoefte hebt aan een gesprek.

Voor jongeren zijn er verschillende plekken in de stad waar je terecht kunt met vragen of om te praten:

    • In de stad Groningen kan je bij Jimmy’s op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag naar binnen lopen vanaf 13:00 tot en met 17:00 uur. Jimmy’s Groningen is een plek voor jongeren van 12 t/m 27 jaar oud. Je kan er terecht met al je vragen en ontmoet andere jongeren.
    • Bij @ease kun je over alles praten. Liefdesverdriet, eenzaamheid, ouders die scheiden, te veel gamen, studiestress, schulden, eetproblemen, somberheid… hoe groot of klein je probleem ook is, je kunt bij @ease terecht op dinsdag van 15.00 tot 18.00 uur. Je hoeft bij @ease geen afspraak te maken. Je kunt gewoon binnenlopen voor een gesprek. Als je het fijn vindt, mag je ook iemand meenemen.

Blijf activiteiten ondernemen die je leuk vindt om te doen. Dat geeft een goed gevoel. Onze tips:

    • Bezoek het Rijksmuseum vanuit jouw woonkamer.
    • Neem deel aan een concert vanuit huis. Vanaf je bank kun je genieten van live concerten. Poppodium VERA organiseert soms livestreams. Op de website SPOT kan je opnames van concerten terugkijken.
    • Houd je van kunst? Loop eens een kunstroute door de stad Groningen.
    • Probeer online te ontsnappen uit een Escape Room.
    • Werk aan een creatieve opdracht van het Groninger Museum.
    • Meer gratis activiteiten vind je op grong.nl.

Je kunt ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen doen om tot rust te komen. Er zijn verschillende apps beschikbaar in de GGD Appstore, die je hierbij kunnen helpen:

    • De VGZ Mindfulness Coach is een app die je laat kennismaken met verschillende thema’s zoals mindfulness, yoga, ademhaling en ontspanning. Je kunt een programma van vijf weken volgen of zelf je oefeningen kiezen. De oefeningen helpen je om te ontspannen of te mediteren. Ook vind je informatie over wat mindfulness is, waar het vandaan komt en hoe je het kunt leren.
    • Met de Yoga met Evy app kan je verschillende yogastijlen ontdekken. Ervaren docenten geven verschillende lessen op ieder niveau.
    • Er zijn ook cursussen of trainingen die je kan volgen om beter te leren ontspannen. Bijvoorbeeld de gratis online trainingen op snelbeterinjevel.nl. Er zijn trainingen voor: beter slapen, minder piekeren en minder stress.
    • Een goede gezondheid begint niet in de sportschool, maar in je hoofd. Mindgym organiseert trainingen, lezingen en schrijft boeken over hoe je mentaal fit kan worden. Op de website vind je ook geluidsfragmenten die je direct kunt gebruiken om te ontspannen in je hoofd.
    • Regelmatig een aantal yoga oefeningen doen helpt om stress te verminderen en rustig te worden. Yoga kun je gemakkelijk vanuit huis doen. Het enige wat je nodig hebt is een matje. Op het Youtube kanaal van Yoga with Adriene vind je verschillende yoga lessen voor ieder niveau. Of probeer eens een 30 dagen challenge als je echt benieuwd bent naar wat yoga met jou doet.

Regelmaat is belangrijk. Deel je dag in volgens een vast programma. Dat betekent zo veel mogelijk op vaste tijden en volgens een vast patroon opstaan, eten, naar werk/school gaan, rustmomenten pakken en gaan slapen. Het kan ook helpen om op vaste momenten in de week te sporten of naar buiten te gaan.

Bewegen en sporten geeft ontspanning. In de GGD AppStore vind je veel apps die je hierbij kunnen helpen. Onze tip:

    • Ommetje lopen is een initiatief van de Hersenstichting om mensen meer te laten bewegen. De app is ontwikkeld samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na elk ommetje (wandeling) van minimaal 20 minuten, een hersenfeitje.
      Met vrienden, familie of collega’s kun je ook je eigen wandelcompetitie starten.
    • De app Seven biedt dagelijks work-outs van 7 minuten aan. Ideaal als je weinig tijd hebt om te sporten. Je kan ook een eigen workout samenstellen of het opnemen tegen je vrienden.
    • Hardlopen met Evy ondersteunt zowel beginnende als gevorderde hardlopers om hun doel te bereiken. Evy begeleidt je tijdens het trainen aan de hand van instructies, tussentijdse updates aanmoedigingen, trainingstips.

Muziek, film en podcasts kunnen ontspanning geven. Onze tips:

    • Bekijk films en projecten in de IDFA-collectie (International Documentary Filmfestival Amsterdam). In de online collectie van het IDFA vind je meer dan duizend films en interactieve projecten. Bekijk ze gratis of tegen een kleine bijdrage.
    • Alle radiozenders van Nederland, meer dan 600 vind je op radio-nederland.nl.
    • De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een audioplatform voor alle podcast- en radioliefhebbers: NPO Luister. Alle podcasts en radiozenders van de NPO zijn gratis te beluisteren in deze npoluister.nl.
    • Meer Nederlandstalige podcasts vind je op podcastluisteren.nl.
    • Spotify heeft meer muziek en podcasts dan je ooit nodig zult hebben.
    • Ben je jong, Groninger en loop je wel eens vast? Vind je het lastig om jou grootste uitdager onder ogen te komen, namelijk jezelf? Laat je inspireren! Luister hier naar bijzondere verhalen, toffe initiatieven en organisaties uit de stad die in het bijzonder jonge Groningers willen helpen.

Ouderwets puzzelen is een goede manier om te ontspannen. Het maken van een sudoku, kruiswoordpuzzel of een ouderwetse legpuzzel kan een fijne afleiding zijn. Hoe moeilijk de puzzel ook is, het zorgt ervoor dat je minder stress hebt, je blijer voelt en beter kunt leren.

Wist je dit? Tijdens het maken van een legpuzzel komt er een stofje in de hersenen vrij waar je blij van wordt.

Prikkels geven onrust. Zet daarom je smartphone vaker uit/stil, bijvoorbeeld tijdens (thuis) werken en voordat je gaat slapen.

Wist je dit? Het constant volgen van het nieuws kan je stress en een somber gevoel kan geven. Probeer daarom niet de hele dag het nieuws te volgen, maar kies voor vaste momenten.

Het leren van nieuwe dingen en het hebben van een doel geeft energie en ontspanning. Een paar voorbeelden:

    • Zin om meer te weten te komen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, mode of een ander of een ander onderwerp wat jouw interesseert? Volg een online lezing of college via de Vrije Academie.
    • Leer een andere taal, bijvoorbeeld Spaans, Italiaans. Met Duolingo leer en oefen je gratis een nieuwe taal.
    • Leer jezelf schaken. Op Schaakzone kan je een online gratis cursus schaken volgen. Speciaal voor kinderen zijn er online schaaklessen te vinden op Chessity.
    • Doe de gratis tuinvogelcursus van de Nederlandse Vogelbescherming.
    • Leden van de bibliotheek kunnen allerlei gratis online cursussen volgen: variërend van fotografie tot programmeren en leiderschap.
    • Inspiratie nodig voor een activiteit? Kijk op 1001 activiteiten in Groningen voor uitjes in jouw buurt.

Een dagboek bijhouden is een goede manier om te ontspannen en de boel even los te laten. Van je afschrijven kan helpen je hoofd te legen en gedachten te ordenen. Weet je niet waarover je moet schrijven? Hier een paar tips:

    • Schrijf elke dag 3 dingen op die leuk waren aan je dag.
    • Maak een lijstjes van alle personen in je leven die belangrijk voor je zijn.
    • Schrijf op waar je op die dag dankbaar voor bent geweest.
    • Maak een lijstje van 10 dingen die je elke dag zou willen doen.
    • Bedenk een (fantasie)verhaal en schrijf dit op.

Soms mag je best even niksen. Plan tijd in voor jezelf waarin je alles op ’t gemakje doet. Geen haast. Rommeltijd is tijd voor jezelf waarin je je mag vervelen, uit het raam mag staren en mag verdwalen in gedachten. Niks moet en je kijkt wel wat er voorbij komt.

Af en toe vervelen is gezond en maakt je creatief.  Door even niks te doen kan je hoofd tot rust komen en is er meer ruimte voor nieuwe ideeën.

Creatief bezig zijn helpt om te ontspannen. Knutselen, tekenen, schilderen, boetseren, muziek maken, theater spelen, er is genoeg om te doen. Iedereen kan creatief zijn, zelfs als je denkt dat je er niet goed in bent. Hier een paar tips:

  • Doe eens een Bob Ross tutorial. Volgens Bob Ross kan iedereen schilderen en heb je daar geen jarenlange opleiding voor nodig. In minder dan een halfuur laat hij je zien hoe je de meest prachtige landschappen schildert.
  • Vind je het ontwerpen van een tekening of schilderij moeilijk? Probeer eens schilderen op nummers, diamond painting of print een kleurplaat en kleur deze in.
  • Wil je een nieuwe creatieve hobby leren? Bij VRIJDAG in Groningen vind je verschillende cursussen op het gebied van muziek, theater en beeldende kunst. Voor iedere leeftijd en elk niveau! Hier vind je het cursusaanbod.
  • VRIJDAG in de Buurt stimuleert kunst en cultuur in de wijken, dorpen en buurten van Groningen. Ze zijn er voor iedereen. Dus ook mensen die het misschien niet kunnen betalen, die denken dat cultuur niet voor hen is, of de stap niet durven zetten. Dus wil jij iets creatiefs doen in de buurt? Doe mee! Kijk hier welke cultuurcoach in jouw wijk actief is.
  • Het Groninger Forum is sinds 2019 het nieuwe culturele hart van het centrum.

Benieuwd naar meer tips om te ontspannen? Kijk hier voor inspiratie vanuit de landelijke campagne ‘Fit op jouw manier.’