Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Ziek kind tijdens reis, wat nu?

Kinderen zijn op reis vaak kwetsbaarder voor ziekten en problemen dan volwassenen. Ze lopen makkelijk een infectieziekte op, waar ze vaak zieker van zijn dan volwassenen. Dit geldt met name voor malaria en uitdroging bij diarree. Denk hieraan als je met kinderen op reis gaat.

Diarree

Kinderen kunnen door diarree snel uitdrogen. Laat je kind bij diarree extra drinken en gebruik ORS (Orale Rehydratie Solutie) volgens de bijsluiter.

Stopmiddelen (zoals loperamide) mogen niet aan kinderen jonger dan 2 jaar gegeven worden of wanneer de diarree samen gaat met bloed- of slijmbijmenging of koorts. Wees voorzichtig bij kinderen onder de 6 jaar, omdat ze snel verstopt kunnen raken door stopmiddelen.
In de volgende gevallen is het raadplegen van een arts aan te raden:

  • diarree bij zuigelingen;
  • diarree met bloed en/of slijm of met koorts boven de 39°C;
  • frequente, waterdunne diarree langer dan drie dagen;
  • bij slecht drinken en aanhoudend spugen;
  • bij tekenen van uitdroging, zoals sufheid, prikkelbaarheid, minder plassen.

Lees meer over reizigersdiarree op ggdreisvaccinaties.nl.

Zon en insectenbeten

Kinderen zijn zelf niet in staat zich te beschermen tegen de zon en insectenbeten. Bovendien zijn de door muggen overgebrachte ziektes malaria en dengue voor kinderen extra gevaarlijk. Laat je kind onder een muskietennet slapen, ook overdag.

Bescherm je kind door middel van kleding (lange mouwen en broek), hoofdbedekking en dichte schoenen. Houd je kind zoveel mogelijk uit de zon, met name tussen 11 en 15 uur. Gebruik een zonnebrandcrème met een extra hoge beschermingsfactor (minimaal factor 15).

Smeer of spray een muggenwerend middel dat DEET (diëthyltoluamide) bevat. Voorkom dat het middel op de mond en in de ogen wordt gewreven door de handen niet in te smeren.

Voor sommige gebieden worden antimalariamiddelen geadviseerd. Bij de keuze en dosering van het middel wordt rekening gehouden met het gewicht, de leeftijd en de gezondheidstoestand van je kind. Wees zorgvuldig en consequent in het geven van het voorgeschreven medicijn. Het gelijktijdig laten drinken of eten van zoetigheid kan inname vergemakkelijken. Houd de voorraad buiten bereik van je kind.

Lees meer over zon en insectenbeten op ggdreisvaccinaties.nl.