Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Asbest en gezondheid

Asbest is alleen gevaarlijk voor je gezondheid wanneer je het inademt. Het gaat er daarom niet om of iets asbest bevat, maar of er asbestvezels uit vrijkomen. Materiaal waaruit gemakkelijk asbestvezels vrijkomen, niet-hechtgebonden asbest, kun je het beste (laten) verwijderen.

Moet ik asbest verwijderen?

Materiaal waarin vezels beter vastzitten, hechtgebonden asbest, hoef je niet te verwijderen. Let dan wel op dat je dit materiaal niet breekt, zaagt, schuurt of erin boort.

Kan ik zelf asbest verwijderen?

Kleine hoeveelheden asbest mag je zelf verwijderen, zoals

  • tapijt
  • zeil
  • golfplaten

Voor je dit gaat doen, is het belangrijk om te weten wat asbest precies is en welke producten van asbest zijn gemaakt.

Gaat het om oppervlaktes die groter zijn dan 35 m2? Dan moet je een speciaal bedrijf inhuren om asbest te laten verwijderen. Op de website van Ascert vind je een overzicht van bedrijven en personen met een certificaat.

Asbest en brand

Is er een brand in de buurt waarbij (mogelijk) asbest vrijkomt? Ga dan naar binnen en sluit je ramen en deuren of schakel het ventilatiesysteem uit. Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie of wacht op informatie van de hulpdiensten. Is de brand voorbij? Vergeet dan niet om je ventilatiesysteem weer aan te zetten.

Kijk voor meer informatie over asbest en brand op GGD Leefomgeving. Als je met vragen blijft zitten, kun je ook contact opnemen met GGD Groningen.