Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Bof

De bof is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus. Een opvallend kenmerk voor de bof zijn dikke wangen, doordat de speekselklieren ontsteken.

Hoe krijg je het?

Het bofvirus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen wordt het virus in de lucht verspreid. Ook via handen of bijvoorbeeld speelgoed kan het virus zich verspreiden.

Iemand is al 1of 2 dagen besmettelijk, voordat hij zelf ziek wordt. De bof is besmettelijk tot 5 dagen na het begin van de klachten.

Wat merk je?

Meestal verloopt de bof mild. Je kunt ook de bof hebben zonder klachten; je kunt dan wel anderen besmetten. Als iemand wel ziek wordt, begint dat meestal met koorts. Daarna kan iemand spierpijn, hoofdpijn en verkoudheidsklachten krijgen.

Kenmerkend voor de bof zijn 1 of 2 dikke wangen, doordat de speekselklieren ontsteken en dik worden. Heel soms wordt iemand erg ziek van bof.

Wat kun je doen?

Er is geen behandeling tegen de bof. Met een vaccinatie kun je voorkomen dat je de bof krijgt. In Nederland worden kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen de bof. Dit gaat via het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccinatie kan niet helemaal voorkomen dat iemand de bof krijgt. Wel verkleint het de kans op ernstig ziek worden.

Mag je werken of naar school?

Heeft je kind de bof? Vertel het dan aan de leerkracht of de pedagogisch medewerker.
Voelt je kind zich goed? Dan kan het gewoon naar school of de kinderopvang.

Voelt een volwassene met de bof zich goed? Dan kan hij weer naar het werk.

Werk je in de zorg of met kleine kinderen?
Overleg dan eerst met je werkgever, de bedrijfsarts of de GGD voor je weer gaat werken.

Waar vind je meer informatie?

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via 050 367 4000.