Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Difterie

Difterie is een ernstige besmettelijke ziekte. Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Vroeger was difterie een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. Nu komt de ziekte bijna niet meer voor in Nederland. Dit komt omdat er een vaccin tegen difterie in het Rijksvaccinatieprogramma zit.

Hoe krijg je het?

De ziekte verspreidt zich via de lucht door niezen of hoesten. Ook kan je het krijgen door direct contact. Bijvoorbeeld door zoenen of het aanraken van een difteriewond op de huid.

In Nederland komt difterie bijna niet meer voor. In het buitenland kan de ziekte nog wel voorkomen. Dit is vooral in de tropen het geval. Bijvoorbeeld in India, Indonesië of Brazilië.

Wat merk je?

De klachten bij difterie kunnen verschillen. Deze klachten ontstaan doordat de bacterie giftige stoffen aanmaakt. De bacterie kan in de huid of in de keel zitten.

  • Bij huiddifterie ontstaan er wonden op de huid. Meestal is de patiënt hierbij niet erg ziek.
  • Bij keeldifterie kan je ernstig ziek worden. De patiënt kan forse keelpijn en koorts hebben. Soms kan iemand moeite hebben met ademhalen of zelfs stikken. Ook kunnen het hart of de zenuwen beschadigd raken.

Wat kun je doen?

Om je te beschermen tegen difterie kun je je laten vaccineren. In het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen zit een vaccin tegen difterie (het DKTP-vaccin). Hierdoor komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor. Als je op reis gaat naar een land waar difterie nog wel voorkomt, moet je soms een extra vaccinatie tegen difterie krijgen.

Difterie wordt behandeld met medicijnen, waaronder antibiotica. Vaak moet iemand ook opgenomen worden in het ziekenhuis.

Mag je werken of naar school?

  • Iemand met keeldifterie mag niet naar het werk, school of het kinderdagverblijf.
  • Als de difteriebacterie alleen op de huid zit, mag dit wel. De wond moet dan wel goed afgedekt worden. Ook moet je goed op de hygiëne letten.

Waar vind je meer informatie?

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via 050 367 4000.