Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Krentenbaard

Krentenbaard is een oppervlakkige ontsteking van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Soms verschijnt de ontsteking op plaatsen die opengekrabd zijn, zoals bij eczeem of muggenbulten. De ontsteking zit meestal in het gezicht, rond de neus of mond. Wanneer er meer plekken komen, lijkt het alsof je een baard van krenten hebt.

Pasgeboren baby’s en kinderen zijn gevoeliger voor krentenbaard dan volwassenen. Hun weerstand is nog niet zo groot.

Je kunt de bacterie meedragen in je neus of keel zonder zelf ziek te zijn. De bacterie verspreidt zich als je hoest of niest. Contact met vocht uit de blaasjes van iemand met krentenbaard is ook besmettelijk. De blaasjes blijven besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.

Hygiëne is belangrijk bij het voorkomen van krentenbaard. Was je handen regelmatig met zeep, zeker na een hoest- of niesbui. Raak de blaasjes met vocht erin niet aan. Hoest of nies in een papieren zakdoek. Gooi de zakdoek na gebruik meteen weg.

Op de website van het RIVM vind je meer tips en adviezen.

Met de hierboven genoemde hygiënemaatregelen kan je kind gewoon naar school. Vertel het wel even aan de leidster van de opvang of de leerkracht op school. Zij kunnen in overleg met GGD Groningen andere ouders informeren. Andere ouders kunnen dan letten op klachten van krentenbaard bij hun kind.

Als je denkt dat jij of jouw kind krentenbaard heeft, overleg dan met de huisarts. Met een goede behandeling gaat het snel over. Dit kan een zalf zijn of tabletten die een dokter voorschrijft. Na de start van een behandeling zijn de blaasjes nog 48 uur besmettelijk.