Listeriose
Listeriose is een ziekte die ontstaat door de listeria-bacterie. De bacterie zit meestal in voedsel. In Nederland komt listeriose weinig voor.
Hoe krijg je het?
Je kunt de ziekte krijgen als je voedsel eet dat besmet is met de listeria-bacterie. De bacterie zit vooral in eten dat lang koel bewaard wordt en zonder verhitting gegeten wordt.
Voorbeelden hiervan zijn:
- gerookte vis
- zachte kazen
- schimmelkaas
- vleeswaren
- paté
- rauw vlees, rauw ei of rauwe vis.
Als een zwangere besmet raakt, kan het ongeboren kind ook besmet worden. De baby kan daardoor erg ziek worden.
Wat merk je?
Gezonde mensen worden meestal niet ziek. Soms wordt iemand wel ziek.
Dan kun je last krijgen van:
- koorts
- spierpijn
- misselijkheid
- diarree.
Heel af en toe wordt iemand erg ziek. Dan kan er sprake zijn van hersen(vlies)ontsteking of bloedvergiftiging.
Zwangeren kunnen door listeriose een miskraam krijgen.
Sommige mensen hebben een grotere kans om erg ziek te worden door listeriose.
Dit zijn: zwangeren, baby’s, ouderen en mensen met een afweerstoornis.
Wat kun je doen?
- Om te voorkomen dat je listeriose krijgt, moet je eten niet te lang bewaren.
- Zorg dat je rauwe groente goed wast en vlees en vis goed doorbakt.
- Vooral voor zwangeren is het belangrijk dat ze geen voedsel eten waar de listeriabacterie in kan zitten.
Er bestaat geen vaccin tegen de listeriabacterie.
Listeriose wordt behandeld met medicijnen, zoals antibiotica. Soms is het nodig dat iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Mag je werken of naar school?
Een kind met listeriose mag naar school of het kinderdagverblijf als het zich goed voelt.
Een volwassene met listeriose mag naar het werk. Het is dan wel belangrijk dat de handen goed gewassen worden na toiletbezoek.
Werk je in de zorg, met kleine kinderen en/of in de voedselbereiding?
Overleg dan met de GGD of bedrijfsarts voor je weer aan het werk gaat.
Waar vind je meer informatie?
- Meer informatie listeriose |RIVM
- Informatie over voedsel en listeria | Voedinsgcentrum
- Voor professionals: Listeriose | LCI-richtlijnen | RIVM
Heb je nog vragen?
Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via 050 367 4000.