Mpox (monkeypox of apenpokken)
Mpox is een besmettelijke ziekte. De verschijnselen van een besmetting met mpox (voorheen monkeypox genoemd) lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen milder. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners. Mpox wordt overgebracht door intiem huid-op-huidcontact, zoals zoenen, vrijen en/of seks met iemand die besmet is.
Mpox vaccinatie
Half mei 2023 begint de GGD weer met vaccineren tegen mpox. Iedereen met verhoogd risico op mpox kan vanaf 10 mei 2023 een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen.
Voor wie is de mpox-vaccinatie?
De vaccinatie tegen mpox wordt gegeven aan homoseksuele en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen en trans personen, die een verhoogd risico hebben op mpox.
Ben jij een man die seks heeft met mannen of ben je trans persoon? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie als één van onderstaande dingen voor jou geldt:
- Je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen, of je staat hiervoor op de wachtlijst EN/OF
- Je had het afgelopen jaar met meer dan 10 mensen seks EN/OF
- Je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten EN/OF
- Je doet aan groepsseks EN/OF
- Je hebt hiv en bij je controles word je op hepatitis C getest.
Klopt een van deze dingen voor jou en ben je een man die seks heeft met andere mannen of ben je trans persoon? Maak dan een afspraak voor je vaccinatie tegen mpox.
Afspraak maken voor vaccinatie
Een afspraak voor de vaccinatie tegen mpox maak je door te bellen met 050 – 367 4000, op werkdagen van 8.30 – 16.30 uur.
Al gevaccineerd?
Ben je al gevaccineerd tegen mpox, dus heb je twee prikken gehad tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig. Heb je één van de prikken al wel gehad, maar de tweede nog niet? Dan kun je een afspraak maken. Ben je vorig jaar uitgenodigd om je te vaccineren maar ben je niet gegaan? Ook dan kun je nu een afspraak maken voor vaccinatie.
Hulp nodig?
Wil je weten of de vaccinatie bedoeld is voor jou? Gebruik de mpox-vaccinatietool op Man tot Man voor advies en begeleiding. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen met de Aids Soa Infolijn: 0900 – 204 2040.
Meer informatie
Kijk op Mpox | Man tot Man voor meer informatie over MPOX en de vaccinatie.
Bij welke klachten moet ik contact opnemen met de huisarts of soapoli?
Apenpokken/mpox begint met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na 1 – 3 dagen volgt uitslag in de vorm van vlekken, die overgaan in blaasjes.
- Bel je huisarts of soapoli via 0900 736 73 66 als je blaasjes op je lichaam hebt. Zeker als deze blaasjes begonnen rond je anus, je geslachtsdeel of in het gezicht.
- Neem contact op met je huisarts of met de soapoli via 0900 736 73 66 als je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact had met iemand met mpox.
- Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. Je hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met je huisarts, tenzij je de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika bent geweest, of de afgelopen 3 weken contact had met iemand met mpox.
Meer informatie
Meer informatie over apenpokken/mpox vind je op Man tot Man of de website van het RIVM.
Hier vind je ook antwoord op andere veelgestelde vragen over mpox.