Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Monkeypox (apenpokken)

Monkeypox is een besmettelijke ziekte. De verschijnselen van een besmetting met monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen milder. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Monkeypox wordt overgebracht door intiem huid-op-huidcontact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is.

Bij welke klachten moet ik contact opnemen met de huisarts of soapoli?

Monkeypox/apenpokken begint met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na 1 – 3 dagen volgt uitslag in de vorm van vlekken, die overgaan in blaasjes.

  • Bel je huisarts of soapoli als je blaasjes op je lichaam hebt. Zeker als deze blaasjes begonnen rond je anus, je geslachtsdeel of in het gezicht.
  • Neem contact op met je huisarts of met de soapoli als je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact had met iemand met monkeypox.
  • Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. Je hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met je huisarts, tenzij je de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika bent geweest, of de afgelopen 3 weken contact had met iemand met monkeypox.

Vaccinaties

In augustus 2022 start GGD Groningen met het uitnodigen van een kleine groep voor een vaccinatie tegen Monkeypox/apenpokken per brief of SMS. Het gaat om de volgende hoogrisicodoelgroepen:

De meeste besmettingen worden gevonden bij MSM  (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks en meerdere partners hebben. De MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met een verhoogd risico op besmetting die worden uitgenodigd voor een vaccinatie staan hierna genoemd.

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke  hiv-PrEP-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan.
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv,  die het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn en die het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.

Hoor je bij één van deze doelgroepen? Wacht dan totdat je van ons een uitnodiging per brief of SMS hebt ontvangen. De vaccinatie is vooralsnog alleen beschikbaar voor mensen die een verhoogd risico op besmetting hebben. Je kunt niet zelf deze vaccinatie aanvragen. Het aantal beschikbare vaccins is beperkt.

Extra vaccinatiemogelijkheid in oktober

Maak zo snel mogelijk je afspraak als je een uitnodiging per SMS of brief hebt ontvangen. Lukte het niet om een afspraak te maken in augustus? Van 24 tot en met 29 oktober is er een extra mogelijkheid om de vaccinatie te halen. Neem contact op om een afspraak te maken voor de vaccinatie in deze periode. Zorg dat je je registratienummer bij de hand hebt, wanneer je belt voor een afspraak.

Vaccin Imvanex

Het vaccin dat wordt gebruikt voor de preventieve vaccinatie tegen monkeypox is het pokkenvaccin Imvanex®. Omdat het pokkenvirus en het apenpokkenvirus veel op elkaar lijken, is de verwachting dat dit ook beschermt tegen een infectie met het monkeypoxvirus.

De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is, afhankelijk van de gezondheid één vaccinatie voldoende. Het gaat dan om de oude pokkenvaccinatie die iemand vóór 1975 heeft gekregen. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties.

Lees verder over de vaccinatie.

Meer informatie

Bel voor medische vragen over het Monkeypox/apenpokkenvirus naar het landelijke informatienummer 088-7674020

Meer informatie over monkeypox vind je op de website van het RIVM.

Hier vind je ook antwoord op andere veelgestelde vragen over monkeypox.