Pneumokokkenziekte
Pneumokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie, de pneumokok. Mensen kunnen verschillende ziektes krijgen door pneumokokken. Meestal hebben ze weinig klachten. Soms kunnen de klachten ernstig zijn.
Hoe krijg je het?
De bacterie zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Ook door direct contact, zoals zoenen, kun je besmet raken.
Iedereen kan pneumokokkenziekte krijgen. Sommige mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Dit zijn onder andere jonge kinderen en ouderen.
Wat merk je?
- Niet iedereen die besmet is met de pneumokok wordt ziek. De klachten kunnen mild zijn, zoals een oorontsteking of ontsteking van de bijholtes naast de neus.
- Soms wordt iemand ernstig ziek door pneumokokken. Je krijgt dan bijvoorbeeld een longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.
Wat kun je doen?
Er bestaat een vaccinatie tegen pneumokokken. Deze is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor kinderen. Baby’s krijgen deze vaccinatie op het consultatiebureau. De vaccinatie beschermt tegen veel soorten pneumokokken, maar niet tegen alle.
Er bestaat ook een vaccinatie voor volwassenen. Deze is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. Ook als je meer kans hebt om ernstig ziek te worden door pneumokokken kun je het vaccin krijgen. Je krijgt dan automatisch een uitnodiging van je huisarts.
Pneumokokkenziekte gaat niet vanzelf over. Hiervoor schrijft de arts medicijnen voor. Soms is opname in het ziekenhuis nodig.
Mag je werken of naar school?
Voelt iemand met pneumokokkenziekte zich goed? Dan mij hij gewoon naar werk, school of het kinderdagverblijf.
Vertel het wel aan de leidster of leerkracht als je kind pneumokokken heeft.
Zij kunnen dan overleggen met de GGD.
Waar vind je meer informatie?
- Meer informatie pneumokokkenziekte | RIVM
- Informatie over de vaccinatie tegen pneumokokken voor kinderen | RVP
- Informatie over de vaccinatie tegen pneumokokken voor volwassenen | RIVM
- Voor professionals: Pneumokokkenziekte | LCI-richtlijnen | RIVM
Heb je nog vragen?
Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via 050 367 4000.