Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Rotavirus

Wat is het?

Het rotavirus is een erg besmettelijk virus. Als je ziek wordt van het rotavirus raken je maag en darmen ontstoken. Vooral kleine kinderen tot 2 jaar krijgen het. Bijna elk kind heeft het gehad voor zijn of haar 5e verjaardag. Het rotavirus kun je meerdere keren krijgen.

Hoe krijg je het?

Je kan het rotavirus krijgen via de ontlasting van iemand die de ziekte heeft. Iemand die de ziekte heeft kan het ook doorgeven via de handen. Dit gebeurt vooral als iemand de handen niet goed gewassen heeft na de toiletgang. Hierdoor kan het virus op de wc-bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan komen. Ook kan het via de handen op speelgoed, bestek en eten in de mond komen, waardoor je ziek wordt.

Wat merk je?

Je kan last krijgen van overgeven, diarree, buikkrampen en koorts. De klachten duren een paar dagen tot ongeveer een week. Als je door het overgeven en de diarree te veel vocht verliest, kan je uitgedroogd raken. Vooral bij kleine kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Aan de andere kant kun je het virus ook hebben zonder ziek te zijn.

Wat kan je doen?

Als je het rotavirus hebt, is het belangrijk om genoeg te drinken. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Soms moet iemand in het ziekenhuis opgenomen worden. Dit zijn vooral kleine kinderen die erg ziek zijn van het rotavirus. Voor baby’s is er daarom sinds 1 januari 2024 een vaccinatie tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen.

Was daarnaast goed je handen als je naar de wc geweest bent. Zo voorkom je dat je het virus aan iemand anders doorgeeft.

Waar vind je meer info?

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via 050 367 4000.