Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Tuberculose-onderzoek

Het kan zijn dat je de tuberculose-bacterie bij je draagt zonder dat je het weet. Bijvoorbeeld als je in contact bent geweest met een hoestende persoon met tbc. Dit heet latente tuberculose. Je kunt hiervoor onderzocht en behandeld worden.

Afspraak maken

  • Bel ons om een afspraak te maken voor tbc-onderzoek via 050 367 4000.
  • We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Het onderzoek

Het onderzoeken van tuberculose kan op meerdere manieren:

Röntgenfoto

Er wordt een foto van de longen gemaakt om te kijken of iemand longtuberculose heeft. Als er afwijkingen gevonden worden op de foto kan nader onderzoek nodig zijn. De röntgenfoto wordt altijd beoordeeld door de tbc-arts.

Bekijk de folder op RIVM.nl voor meer informatie over de röntgenfoto.

Huidtest (mantouxtest) en IGRA

Een tuberculine-huidtest ofwel mantouxtest toont aan of je ooit in aanraking bent geweest met tuberculose. Voor de huidtest hoef je je niet speciaal voor te bereiden. De test duurt enkele minuten. Er wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van je linker onderarm gespoten. Na 2 tot 3 dagen wordt de huidreactie afgelezen.

Een Interferon Gamma Release Assay (IGRA) is een bloedtest waarmee we kunnen vaststellen of iemand besmet is met de tbc-bacterie. Met een IGRA meten we hoe sterk het immuunsysteem van een persoon reageert op de tbc-bacterie. Een IGRA doen we vaak aanvullend aan een positieve uitslag van een tuberculine-huidtest gedaan.

Kijk voor meer informatie over de huidtest en IGRA op rivm.nl

Tarieven

Je kunt alleen met pin betalen. De tarieven per 1 januari 2024 vind je hieronder.

  • Mantouxtest: € 34
  • BCG-vaccinatie voor reizigers: € 49
  • Röntgenfoto: € 66
  • Tuberculose bloedtest (IGRA): € 111
  • Kopie verklaring: € 10
  • Print foto/kopie CD: € 10

Wij brengen kosten voor onderzoek naar tbc in rekening bij jouw zorgverzekering. Dit gebeurt alleen als vervolgonderzoek nodig is bij verdenking van een tuberculose(infectie). Wij houden ons daarbij aan de bedragen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het hangt van jouw verzekering af of je deze kosten zelf moet betalen of dat ze van jouw eigen risico afgaan. Neem daarom voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar, of lees je polis hierop na.

Elektronisch patiëntendossier (EPD)

De GGD maakt een medisch dossier aan met persoonsgegevens als je een screening of een behandeling ondergaat.

Heb je bezwaar tegen het inzien van je medisch dossier of overdracht naar een andere GGD? Dan kun je dit kenbaar maken bij de afdeling Tuberculosebestrijding van GGD Groningen.

Lees meer informatie over het elektronisch patiëntendossier op Rijksoverheid.nl.