Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Na de schok | informatie voor jongeren

Als je plotseling te maken krijgt met een heftige gebeurtenis is dat heel ingrijpend. Het kan zijn dat je boos en verdrietig bent. Of misschien begrijpt niet iedereen wat je voelt. Op deze pagina lees je wat er met je gebeurt in zo’n situatie. En ook wat je kan helpen om alles weer op een rijtje te krijgen.

Gebeurtenissen die veel indruk maken

Een heftige gebeurtenis laat een grote indruk achter. Het kan bijvoorbeeld de dood van een bekend en geliefd persoon zijn, maar ook (seksueel) geweld, een inbraak, bedreiging of een grote gebeurtenis als een ramp.

Hoe reageer je?

Je voelt je machteloos en je reageert anders dan normaal. Het lijkt alsof je naar een film kijkt. Je begrijpt eigenlijk niet wat er precies gebeurd is. Je bent boos of verdrietig. Of je voelt juist helemaal niets.

Het kan voorkomen dat je:

  • er steeds aan moet denken waardoor je je niet meer op andere dingen kunt concentreren.
  • niet goed kunt slapen of last hebt van nachtmerries.
  • je schuldig voelt over wat er is gebeurd of je ervoor schaamt.
  • lichamelijke klachten krijgt, zoals hoofdpijn of buikpijn.
  • veel huilt, drukker of brutaler bent of agressiever reageert dan eerder.
  • nergens meer zin in hebt en op jezelf wilt zijn.
  • alles zo snel mogelijk wil vergeten.
  • (meer) rookt, drinkt of drugs gebruikt.

Iedereen reageert anders. Ondanks dat het heel vervelend is, zijn het reacties die passen bij wat je hebt meegemaakt. Meestal nemen deze klachten na verloop van tijd af.

Verwerken, hoe gaat dat?

Verwerken gaat het beste als je probeert om je gevoelens niet voor jezelf te houden. Praat erover, dat lucht op! Je ouders/verzorgers en/of je leerkracht doen er alles aan om je te ondersteunen bij je problemen. Misschien is het voor jou gemakkelijker om met een goede vriend(in), kennis of ander familielid te praten. Niet iedereen is een prater. Er zijn ook andere mogelijkheden om de gebeurtenis te verwerken, zoals:

  • Je problemen opschrijven

    Vaak kan het helpen om op te schrijven wat er is gebeurd, en ook je gedachten en gevoelens daarbij. Je kunt dat ook aan iemand laten lezen.

  • Sporten, tekenen, schilderen, muziek maken of andere leuke dingen doen

    Het helpt je om de heftige gebeurtenis te verwerken en het geeft je afleiding.

  • Lezen over verlies en rouw

    Zoek eens op internet of kijk in de bibliotheek naar informatie over dit thema.

Gun jezelf in elk geval de tijd om na te denken over wat er allemaal is gebeurd.

Wanneer moet je extra hulp vragen?

Het verwerken van een verlies, een afscheid of een gebeurtenis kost tijd. Vertel je ouders/verzorgers, je vrienden of je klasgenoten hoe je je voelt en wat je bezighoudt.

Als je merkt dat het je niet lukt over je verdriet heen te komen, dan is het een goed idee om professionele hulp te zoeken. Bespreek je probleem thuis, op school met je mentor, klassendocent, vertrouwenspersoon of iemand van de GGD. Ook kun je naar je huisarts of een andere hulpverlener gaan.

De huisarts kan door met je te praten nagaan wat nodig is om je door de moeilijke periode heen te helpen. Ook zijn er gespreksgroepen en websites waar je met leeftijdgenoten kunt praten. Op internet vind je informatie over hoe je kunt omgaan met de verwerking van een heftige gebeurtenis en waar je hulp kunt vinden.

Kijk bijvoorbeeld eens op Slachtofferhulp.nl.