Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Waar ben je naar op zoek?

Gezondheidsmonitor Jeugd komt eraan

Geplaatst op: 18 september 2023

18 september 2023

Hoe gaat het met onze jongeren?
Dat meet GGD Groningen in samenwerking met middelbare scholen

Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze weleens alcohol en doen ze aan sport? En is dit veranderd in de tijd? Enkele voorbeelden die worden onderzocht met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 door de GGD’en en het RIVM.

De Gezondheidsmonitor Jeugd is een grootschalige vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4. Alle GGD’en in Nederland voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 op gelijke wijze en in dezelfde periode uit. In Groningen doet grofweg driekwart van de middelbare scholen mee tussen begin oktober en eind november 2023.

Hoe gaat dat?
Zowel ouders/verzorgers als leerlingen uit klas 2 en 4 krijgen enkele weken voor de afname meer informatie over het onderzoek. Tijdens een lesuur op school vullen leerlingen uit de klassen 2 en 4 een online vragenlijst in. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, welzijn, leefstijl, vrije tijd en school.

Privacy gewaarborgd
Bij het onderzoek is de privacy van leerlingen gewaarborgd. In de vragenlijst wordt niet gevraagd naar naam. De privacyverklaring voor de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is te vinden op de website van GGD Groningen: Privacyverklaring Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 | GGD Groningen.

Om de gezondheid van jongeren te verbeteren
De resultaten van dit vragenlijstonderzoek zijn halverwege 2024 beschikbaar en geven een overzicht van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren. Omdat alle GGD’en meedoen is het mogelijk om resultaten te vergelijken. Mede op basis van deze resultaten ontwikkelen het Rijk en de gemeenten landelijk en lokaal gezondheidsbeleid. Zo werken we samen met de scholen en gemeenten aan het verbeteren van de gezondheid van jongeren en de preventie van gezondheidsproblematiek.

Meer informatie?
Meer informatie over de Gezondheidsmonitors is te vinden op www.monitorgezondheid.nl. Andere vragen over de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Beleid & Advies Publieke Gezondheid GGD Groningen via adviesenbeleid@ggd.groningen.nl of via telefoonnummer 050 367 4000.